TOTALNI ESKAPIZAM

Ovo je sigurno nešto najluđe što u ovom trenu možete pogledati: 'Tiger King' ili sumanuta slika Trumpove Amerike

01.04.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Između vijesti o novozaraženima i preminulima od koronavirusa i sanaciji štete od potresa, malo eskapizma nije naodmet. Među novim serijama koje su se pojavile na Netlixu, najluđa stvar koju možete pogledati zasigurno je dokumentarna serija 'Tiger King: Murder, Mayhem and Madness' ('Kralj tigrova: Ubojstvo, kaos i ludilo') u režiji Erica Goodea i Rebecce Chaiklin

Takva mješavina sapunice, reality showa, krimića i tragikomedije temeljene na stvarnim događajima djeluje kao da je moguća samo u Trumpovoj Americi. Suluda je to slika društva spektakla u kojemu su slava i novac najveće vrijednosti. Industrija zabave nema granice - od politike do zlostavljanja divljih životinja, pa čak i njihove zaštite, sve je samo show, i sredstvo za stjecanje onoga najvrjednijeg, dakle slave i novca.

'Tiger King' trenutno je u samom vrhu gledanosti Netflixovih sadržaja u SAD-u, a za očekivati je da će zaintrigirati i gledatelje širom svijeta, čak i one po čijem ukusu neće biti. Priča o ekscentričnim vlasnicima privatnih zooloških vrtova za divlje životinje u SAD-u, jedna je od onih za koje, da je u pitanju igrani film, nitko ne bi vjerovao da je moguća. Otprilike kao kad vas pogodi razorni potres usred pandemije, a onda padne snijeg i potom zrak zagadi pustinjski pijesak iz Azije. U 'Tiger Kingu' redaju se iz scene u scenu skandali, izdaje, prijetnje, pokušaj ubojstva, samoubojstvo, nestanak, poliamorija, politička kampanja i trash muzički video spotovi.

Izvor: Društvene mreže

Glavni protagonist je Joe Exotic (rođen kao Joseph Allen Schreibvogel 1963.), no umjetničko ime savršeno mu odgovara. On je uistinu egzotičan, otvoreno je gay, bio je u braku s dvojicom muževa, veliki je pobornik slobode nošenja oružja i uvijek za pojasom ima pištolj, a u kući čitav arsenal. Dodatni touch je njegova frizura, malo osuvremenjena verzija fudbalerke uz izbijeljenu kosu te osebujan modni stil koji uključuje blještave košulje leopard uzorka. Vlasnik je zoološkog vrta G.W. Zoo u Oklahomi, gdje drži na stotine divljih životinja, većinom velikih mačaka, tigrova, puma, leoparda, koje uzgaja i preprodaje unatoč prosvjedima PETA-e i drugih aktivista za prava životinja.

  • +4
Tiger King Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Njegovo otvoreno neprijateljstvo s jednom od njih, ništa manje osebujnom i egzotičnom Carole Baskin, bogatom nasljednicom i vlasnicom centra Big Cat Rescue, okosnica je priče. Tu je još čitav spektar ekscentrika poput Bhagavana 'Doc' Antlea, koji svoj zoološki vrt vodi poput kulta u kojem je okružen s desetak djevica, prevarant Jeff Lowe, mafijaš Mario Tabraue, koji je navodno poslužio kao inspiracija za Tonyja Montanu iz DePalminog 'Lica s ožiljkom'. Svi oni, a i dobar dio drugih likova, čine impresivnu paletu real-life negativaca, u borbi na život i smrt. Ipak, ispod slojeva podsmijeha, kiča i komedije, na koncu ipak prevladava osjećaj tragičnosti. A tragedija nije samo u sudbini divljih životinja za koje zapravo nikoga nije briga, zaposlenika zooloških vrtova među kojima su i oni koji su naivno i idealistički upali u cijelu priču, nego i Joea koji se zapleo u grandomaniju da bi se ispostavilo da je posve nedorastao svojim brojnim protivnicima, ali i svijetu koji se rapidno mijenja dok on ostaje isti.

Moglo bi se seriji koješta progovoriti - račva se u brojnim pravcima pa je ponekad nepregledna, prepuna nagađanja i moralno upitna, neki od likova posve su suvišni (Tabraue npr.) ali toliko osebujni da je posve jasno zbog čega ih je autorski dvojac Eric Goode i Rebecca Chaiklin ipak odlučio ostaviti - no nema potrebe, 'Tiger King' je, kao što je Indiewire napisao, jedina nova serija čija je 'radnja luđa od stvarnosti koja nas okružuje'.