U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

Otvara se izložba 'Igre i igračke - svjedoci vremena'

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2021 08:15
  • Objavljeno 12.06.2021 u 08:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena"

Na izložbi se predstavlja izbor igrački i društvenih igara iz Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskoga povijesnog muzeja, koje su ovom prilikom prvi puta skupno prezentirane pod zajedničkim pojmom igre, ističe se u najavi.

Odabrani primjerci lutaka, odjeće i pribora za lutke, plišanih igrački, mehaničkih igrački, drvenog konjića za jahanje te društvenih i didaktičkih igri ukazuju na raznolikost vrsti igrački koje su se koristile na području Hrvatske u vremenskom rasponu od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća.

Kako ističu iz Etnografskog muzeja, među izloženim igračkama svoje su mjesto pronašle i dječje igračke iz izbjegličkog logora El Shatt u pustinji Sinaj izrađene od dostupnog materijala tijekom Drugog svjetskog rata, koje svjedoče o ulozi igre u prevladavanju ratne stvarnosti te predmeti koje su izradili zatočenici srbijanskih logora i zatvora u vrijeme Domovinskog rata.

Izložbom se upućuje na višeslojno iščitavanje ovih zanimljivih muzejskih predmeta kao povijesnih izvora i dokumenata vremena, koji svjedoče o onim uobičajenim, "malim" svakodnevnim životnim iskustvima ljudi, među kojima svoje mjesto ima igra, jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti svojstvena i djeci i odraslima.

Uz izložbu će biti organizirani zanimljivi prateći edukativni programi, od kojih se prvi održava u četvrtak, 17. lipnja.

Autorica izložbe je viša kustosica Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskog povijesnog muzeja Andreja Smetko, a autorica likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović.

Projekt Etnografskog muzeja "Igračke - djetinjstvo zauvijek" trajat će godinu dana i obuhvaća 12 izložbi - dvije muzeja domaćina i deset gostujućih.

Izložba HPM-a otvorena je do 11. srpnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!