filmski program

Petak na Animafestu: U programu 'Nos ili zavjera odmetnika' Andreja Hržanovskog

11.06.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Dan prije dodjele nagrada Animafest donosi film "Nos ili zavjera odmetnika", jednu od najvećih filmskih priča ovogodišnjeg Velikog natjecanja dugometražnog filma koja se prikazuje samo danas

Za petak su najavljeni masterclassovi i diskusije o videoigrama i VR projektima, nastavak tematskog programa ljubavi, najboljih young adult filmova te za Oscara nominiran "WolfWalkersa", na otvorenom u sklopu drugog Animafestova open-aira.

Kino SC svoj je program počeo Svjetskom panoramom i nastavlja sa "zaljubljenim animatorima", s filmovima Joanne Quinn, Johna Halasa i Joy BatcheloR, Wendy Tilby i Amande Forbis, Anne Solanas i Marca Ribe, Regine Pessoe i Abija Feija te Paula i Sandre Fierlinger.

Od 15.30 prikazuje se "Nos ili zavjera odmetnika" Andreja Hržanovskog, koji u hibridnom, ali ponajviše kolažnom filmu pripovijeda priču o Šostakovičevoj adaptaciji Gogolja, ali i onu o Staljinovom obračunu sa sovjetskom avangardom.

"Film započet u vrijeme Hruščova i s osobnim blagoslovom Šostakoviča u operu će začudno prevesti i socrealističke manifeste, da bi se okončao otrežnjenim prisjećanjem na umjetnike stradale u čistkama", ističe se u najavi.

"Taj sat i pol dugački montažni spektakl ruske kulture i povijesti ugošćuje i Bulgakova, Ejzenštejna, Mejerholda, nasuprot kojih stoje Ždanov, Mikojan, Kaganovič i ostatak komunističke vrhuške.

"Izrazito referencijalan, uveseljavajuć, zahtjevan i jedinstven, Nos je nezaobilazna poslastica Animafesta 2021 koja se može vidjeti isključivo ovoga petka u dva termina – drugi je u Kinu Tuškanac u 19 sati", dodaje se.

Natjecanje studentskog filma slijedi u SC-u od 17,30 sati s gostovanjem Astrid Guinet, Hanne Lee Wyttenbach, Ángele Arregui, Yu-An Jao, Rozalije Las i Manon Tacconi.

Središnja projekcija u 20 sati donosi Veliko natjecanje kratkometražnog filma, uz razgovor s gostima, Annnom Dudko (Duboka voda), Cokeom Riobóom (Mad in Xpain), Franckom Dionom (Ispod kože, kora), Nari Jang (Salvia ima devet godina) i Andrejem Židkovom (Sreća).

U nastavku slijede Peter Smith (Priče iz multiverzuma), Marko Meštrović (The Raft) i Pablo Ballarín (U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež).

Prijepodne u Teatru &TD posvećeno je profesionalnom usavršavanju, Luce Grosjean iz sveprisutne kuće Miyu govori o distribuciji kratkometražnog filma, potom DigiTelling predstavlja igre nastale u svom mentorskom programu, a održat će se i panel o novim načinima financiranja videoigara.

Filmski program na toj lokaciji donosi reprize Natjecanja studentskog filma, projekcije VN kratkometražnog filma te filmove slavnih parova iz povijesti i sadašnjosti animacije te Svjetsku panoramua, uz razgovor s Estebanom Cuencom / Chakyjem Lillinijem (Kišilo je), Amel Soudani (producentica Samo dijete) i Sašom Svirskim (Vadimova šetnja).

U kinu Tuškanac od 17 sati igraju filmovi za "mlade odrasle" (15+) puni životnih priča koje prikazuju prazninu i traže blizinu među ljudima, ali je nalaze i u prirodi, među životinjama.

Kako se napominje, ti se filmovi bave i identitetom, neki su impresije iz doba epidemije, a neki posvećeni odnosu mladih i digitalne tehnologije.

Projekciji će se pridružiti autori Jenay Vogel (O-bon, anegdote iz Kyota), Maël Nathanaël Sonn (Camille), Einet Keshet (Prtljaga), Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo).

U večernjem terminu od 21 sat druga je i posljednja prilika za crtanu Požudu s doživljajima "Eveready Hartona", "Radostima života", "Milovanjima u kuhinji", "Mamama u plamenu" i "Klitorisom".

Za Oscara nominirana irska bajka s političko-povijesnim podtekstom, "WolfWalkers" prikazuje se na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u sklopu drugog Animafestovog open-air druženja, ali i na splitskim "Bačama" (21) gdje Animafest gostuje ovoga vikenda u sklopu Kina Mediteran.

U 15 sati u Galeriji SC u stvarnom će se prostoru odvijati razgovor s Vladislavom Kneževićem te Milivojem i Veljkom Popovićem o animacijskim horizontima onog virtualnog – o njihovim projektima "Aqualia" i "Dislokacije", sudionicima Animafestova Natjecanja VR animacije.

Thomas Johnson u petak kreće s još jednim svojim tradicionalnom cjelodnevnim stop animiranim performansom ispred &TD-a od 10 do 22 sata. Pod nazivom "Croquis" animirat će lutku sebi nalik kako bi dobio spontanu animaciju u interakciji s publikom.