U TEHNIČKOM MUZEJU U ZAGREBU

Otvara se 55. Zagrebački salon, fokus je na primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, a publika će vidjeti 250 radova

24.06.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Primijenjene umjetnosti i dizajn u središtu su 55. Zagrebačkoga salona koji će biti otvoren u srijedu, 24. lipnja, a središnju temu Salona pod nazivom 'Puls trenutka ili što vas pokreće' osmislila je Iva Körbler, kustosica i autorica koncepcije.

Svečano otvorenje 55. Zagrebačkog salona - primijenjene umjetnosti i dizajn održat će se večera, u 19 sati, na otvorenom prostoru ispred Tehničkoga muzeja 'Nikola Tesla' u Zagrebu, izvijestio je u utorak organizator - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Ovogodišnji Salon realizira se u dva prostora - u izložbenoj dvorani uz glavnu zgradu i Hali V Tehničkoga muzeja 'Nikola Tesla' te u Galeriji ULUPUH koja će se također moći posjetiti na dan otvorenja u vremenu od 19 do 21 sat. Izložba će biti otvorena do 14. srpnja.

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenoga stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom tradicijom. Ovogodišnje, 55. izdanje ove manifestacije realizira se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona.

Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 247 autora i grupa autora s čak 503 rada. Šesteročlani žiri odabrao je 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.

Posjetitelji će, najavljuju organizatori, imati priliku vidjeti najbolje od dizajna, poput radova studija Bruketa & Žinić &Grey, postave najhvaljenijih izložbi u protekle tri godine (Penezić & Rogina arhitekti d.o.o., Damir Gamulin i Antun Sevšek), zvučne instalacije, modni dizajn Branke Donassy, i Loredane Bahorić, šešire, keramiku i još mnogo toga. Izložen je i provokativan produkt dizajn - igračke za odrasle nagrađivanog brenda Lelo. Ovdje možete pronaći sve selektirane autor/ic/e.

Koncepcija - Povratak ishodištima umjetničkoga stvaralaštva

Kako je to na internetskim stranicama 55. Zagrebačkoga salona objasnila kustosica i autorica koncepcije Iva Körbler, u koncepciji je željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkoga stvaranja, onomu što ih pokreće i radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću.

Drugim riječima, dodala je, 'tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću, odlučili se za taj poziv i zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju i društvu'.

Uz napomenu kako se 'rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen', objasnila je kako je zamislila jednu vrst anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena jer nije pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije.

Körbler smatra kako treba 'oljuštiti' slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer 'svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu da mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, 'u dahu'', kaže kustosica, 'kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje - bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice'.

Tu se pak, istaknula je, otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli tako da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojba ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv.

Organizator izložbe je ULUPUH, partneri su Tehnički muzej 'Nikola Tesla' i Muzej Mimara

Izložba je financijski realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Zagrebački salon utemeljila je 1965. Skupština grada Zagreba i ugledna je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja, odnosno godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.