KULTURNO LJETO

Odlične izložbe izvan Zagreba koje ne smijete propustiti: Martek, Bućan, Kožarić, Roje, Chagall

09.07.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Istražili smo što se sve od izložbi tijekom ljetnih mjeseci nudi izvan Zagreba, a među otkrićima je prva riječka retrospektiva sjajnog Vlade Marteka, koja se otvara za koji dan u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. U Rijeci već traje i izložba čuvenog modernističkog slikara Marca Chagalla, dok Osijek, u sklopu svoga kulturnog ljeta, nudi 'sažet pogled' na opsežan i važan opus velikog kipara Ivana Kožarića. Poslastice za ljubitelje likovne umjetnosti nude i Split, Kaštela, Šibenik i Dubrovnik, u kojemu se nekoliko zanimljivih izložbi veže uz tradicionalne Ljetne igre

Rijeka

Vlado Martek: Izložba s više naslova, MMSU Rijeka, 12. srpnja - 8. rujna

Prva riječka retrospektiva Vlade Marteka, pjesnika u akciji i filozofa u mirovanju, kako su ga nazvali u nedavnom intervjuu, 'Izložba s više naslova', donosi tristotinjak radova autora te tako predstavlja širok raspon medija, pristupa i tema kojima je zajednički Martekov eksperimentalni i duhoviti tretman jezika. Izložba rasvjetljava njegova polazišta u sedamdesetim godinama, istup na likovnu scenu nakon studija književnosti i filozofije i djelovanje u Grupi šestorice autora, jer oni ostaju karakteristični za Martekovo djelovanje u cjelini. Pritom je u fokusu autorova dualna pozicija likovnog umjetnika i pjesnika koji se opsesivno prihvaća analize jezika i uloge umjetnosti. Kustosice izložbe su Alenka Gregorič i Ksenija Orelj.

  • +10
Vlado Martek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Novo vrijeme, 2. poluvrijeme, Muzej grada Rijeke, 14. lipnja - 31. kolovoza

Muzej grada Rijeke čuva predmete koji svjedoče o posljednjih tri stotine godina gradskog života, slike, skulpture, odjeću, razglednice, pisane dokumente, fotografije i mnogo čega drugog pribavljenog od riječkih obitelji, institucija ili sakupljenog iz drugih izvora. Kako se za manje od godinu dana Muzej seli u nekadašnju upravnu palaču Rafinerije šećera, u sklopu kasnijeg tvorničkog kompleksa Benčić, tim povodom otvorena je izložba 'Novo vrijeme, 2. poluvrijeme' te predstavlja predmete iz više zbirki, uključujući priče i sjećanja vezana uz njih. Posebna su atrakcija predmeti koji već duže vrijeme nisu bili dio izložbenih postava, a posljednji segment izložbe predstavit će projekt budućeg stalnog muzejskog postava u palači šećerane, što je ujedno poziv za posjet Muzeja i u njegovu 'drugom poluvremenu'.

Marc Chagall: Boje ljubavi, Galerija Kortil, 6. lipnja - 4. rujna

Francuski slikar i grafičar bjeloruskog podrijetla Marc Chagall vodi se kao jedan od najpoznatijih modernističkih slikara svih vremena, a u Rijeci se može vidjeti retrospektiva njegovih grafičkih ostvarenja, litografija, bakroreza, drvoreza te crteža, ali i memorabilija. Postav obuhvaća period od ranih 1920-ih do sredine 1980-ih, a nudi, kako stoji u najavi, priliku da se uroni u umjetnikovo vječno služenje ljubavi u svim njenim oblicima, jezicima i licima. Izložbu je priredio Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s Rebel Kolektivom.

Osijek

Ivan Kožarić u Osijeku, Gradska galerija Osijek, Galerija Waldinger, 4. srpnja - 18. kolovoza

Antologijski rani radovi 'Unutarnje oči' iz 1959. i 'Glave' iz 1966., potom nekoliko primjera radova naziva 'Oblik prostora' (1962., 1965.), od kojih je jedan, 'Frižider' iz 1963., nedavno uvršten u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), pa sve do 'Spontane skulpture' (1985.) i 'Pronađene skulpture' (2008.)., izložba Ivana Kožarića u Osijeku nudi sažet pogled na opsežan i važan opus ovoga velikog kipara. Ostvarena je u suradnji s MMSU-om Rijeka i Modernom galerijom iz Zagreba, a kustosica je Branka Benčić.

Split

Arsen Roje: Zatvaranje kruga, Galerija umjetnina, 18. lipnja - 28. srpnja

Splitski umjetnik Arsen Roje ostvario je veliki međunarodni uspjeh te dva puta dobio najviše nagrade za plakate u američkoj filmskoj industriji za film Roberta Altmana 'M.A.S.H.' 1970. te za film 'Casanova' Federica Fellinija 1977. Izložba 'Zatvaranje kruga' premijerno predstavlja njegov opus hrvatskoj javnosti te povezuje umjetnikova djela i cikluse izvedene u prvoj dekadi njegove karijere u rodnom Splitu s radovima nastalima u posljednjoj dekadi njegova života u Los Angelesu, gradu koji mu je postao drugim domom i u kojem je proveo zrele godine života i umjetničke karijere.

Eugen Feller, Galerija umjetnina, 2. - 19. srpnja

Jedan od najradikalnijih predstavnika informela u suvremenom hrvatskom slikarstvu, splitski samouki slikar i grafičar Eugen Feller izlaže 12 slika, akrila, nastalih u posljednjih nekoliko godina, a koje je izlagao prošle godine u Zagrebu i Rovinju. Kustos izložbe je Toni Horvatić, a organizirana je u sklopu projekta Katamaran Art, zajedničkog projekta Muzeja općine Jelsa i splitske Galerije umjetnina.

Kaštela

Boris Bućan i Petar Dolić iz Zbirke Dagmar Meneghello, Muzej grada Kaštela, 11. srpnja - 2. kolovoza

Zagrebačka novinarka Dagmar Meneghello na Palmižani, točnije na otočiću Sv. Kliment, na koji se doselila nakon udaje, stvara svoju zbirku umjetnina od 1967. U njoj je danas oko 5000 djela čiji je izbor prije nekoliko godina predstavljen na izložbi u zagrebačkim Klovićevim dvorima i u sarajevskom Collegium artisticum. Na izložbi u spomeniku kulture, Kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću, predstavit će zajedničku izložbu djela čuvenog Borisa Bućana te kipara Petra Dolića. Naziv joj je 'Dionizijski ples: jedan slikar – jedan kipar', 'sintagma koju je skovala gospođa Meneghello, a koja sažima prirodu djela oba umjetnika, i to u onom najjednostavnijem poimanju božanstva Dioniza (Bakha), u smislu zanosa i nesputanosti', stoji u najavi izložbe čija je kustosica Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica Muzeja grada Kaštela.

Šibenik

Eugen Varzić u Šibeniku, Galerija sv. Krševana, 2. - 19. srpnja

Putujuća samostalna izložba slikara Eugena Varzića 'Ludus' počela je u umjetnikovom rodnom Đakovu u sklopu ovogodišnje Noći muzeja, nastavila se izložbom u Zagrebu u svibnju ove godine, a sada, u srpnju, doselila se u Šibenik, nakon kojeg putuje u Slavonski Brod, Motovun i završava gostovanjem u Pakracu krajem godine. Postav joj se mijenja od izložbe do izložbe, ovisno o prostornim mogućnostima galerije i muzeja, no ujedno stalno nadopunjuje novonastalim radovima koji nastanu u periodu između dvije izložbe. Kustosica je Sonja Švec Španjol te za nove Varzićeve radove kaže da su 'dijagnoza naše stvarnosti', bilješke stanja čovjeka i vremena.

Dubrovnik

Moderna i suvremena umjetnost: izložba iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, UGD, Dubrovnik, 4. srpnja - 18. kolovoza

Na sva tri kata Umjetničke galerije Dubrovnik može se pogledati velika izložba koja predstavlja izbor iz galerijske zbirke koja broji preko 2700 umjetnina, a obuhvaća vremensko razdoblje od samog kraja 19. stoljeća do danas. Među izloženim umjetninama djela su gotovo svih najpoznatijih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara, a posebno se ističu imena začetnika hrvatske moderne umjetnosti Vlaha Bukovca, Mata Celestina Medovića, Ivana Meštrovića i Emanuela Vidovića. Tu su i gotovo sva relevantna imena domaćih autora 20. stoljeća, Robert Frangeš-Mihanović, Vladimir Becić, Vanja Radauš, Krsto Hegedušić, Ivo Dulčić, Antun Masle, Đuro Pulitika, Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Kosta Angeli-Radovani, Edo Murtić, Oton Gliha, Josip Vaništa, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Julije Knifer i brojni drugi, a od dubrovačkih autora mogu se vidjeti radovi Josipa Trostmanna, Pave Urbana, Slavena Tolja, Ane Opalić, Tine Gverović, Mare Bratoš i drugih.

Marko Ercegović: Iza Igara, Palača Sponza, 17. - 26. kolovoza / Dubrovačke ljetne igre

Posvećena Dubrovačkim ljetnim igrama, izložba dubrovačkog fotografa Marka Ercegovića 'Iza Igara' ponudit će uvid publici u inače nevidljiva, zakulisna događanja u procesu nastajanja festivala. Ercegović je diplomirao na Odsjeku snimanja na ADU u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom. Fotograf je u Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na Dubrovačkim ljetnim igrama i drugim kazalištima u kojima je do sada snimio više od 50 premijernih naslova.

Lauba u Sponzi – Fascinacije, Palača Sponza, 12. - 15. kolovoza / Dubrovačke ljetne igre

Iz Zagreba se Lauba tijekom ljeta jednim dijelom kratko seli u Dubrovnik te će u Palači Sponza predstaviti sedam suvremenih umjetnika koje zastupa: Gordanu Bakić, Mariju Ujević Galetović, Duju Jurića, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Đuru Sedera te umjetnički dvojac TARWUK. Uz njihove radove, izložba 'Fascinacije' uključuje 'Crvenu stijenu' Siniše Majkusa, a nastoji upozoriti na posebnosti i autentičnosti autorica i autora te raznovrsnosti na kojima počiva njihov likovni jezik, likovni stav – njihova umjetnička fascinacija.