ZAVRŠILI RADOVI

Sutra se otvara obnovljena Holandska kuća u Sisku

25.04.2024 u 12:46

Bionic
Reading

U petak 26. travnja, nakon završetka obnove poslije potresa 2020. godine, ponovno će za javnost biti otvorena Holandska kuća u Sisku

Ovaj značajan objekt interpretacijski je centar industrijske baštine Gradskog muzeja Sisak, dom Gradske galerije Striegl te važna točka sisačke turističke i kulturne ponude.

Preko milijun eura vrijedna konstrukcijska i cjelovita obnova vratila je Sisku nekadašnje žitno skladište koje svoj zanimljiv izgled duguje nizozemskoj graditeljskoj tradiciji.

  • +22
Vlatko Čakširan i Holandska kuća Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Inače, 2019. godine Holandska kuća HOKU obnovljena je sredstvima EU-a kako bi se stvorio novi sadržaj, pokrenuo niz kulturnih programa te da bi se pomoglo turističkom razvoju.

Sisak će svoju Holandsku kuću ponovo otvoriti u petak 26. travnja svečanim vraćanjem izložbenih postava Siščanima i to izborom radova iz Zbirke Striegl na temu 'Sisak i njegove vode, izmaglice i mekani pejzaži'.

Ponovo će biti postavljena i Zbirka Kraker, jedna od najvrjednijih zbirki radioaparata, gramofona i ploča u Hrvatskoj, te sajam vinila i knjiga.

U večernjem dijelu programa otvorenja sisački glazbeni sastav LHD premijerno će svojom glazbom dopuniti nijemi film 'Birtija' u sklopu projekta Kin-o-zvuk.