HEIMO ZOBERNIG

Jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika prvi put u Hrvatskoj: 'Razigran i senzualan, za razliku od svojih smrtno ozbiljnih prethodnika'

28.06.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika Heimo Zobernig prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Galerije Kula iz Splita. Za tu prigodu umjetnik je odabrao radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018., realizirane u mediju slikarstva, a što je samo dio njegove medijski raznolike umjetničke produkcije

Za stvaralaštvo Heima Zoberniga od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas karakteristično je načelo heterogenosti umjetničkog izričaja, navodi Martina Munivrana iz zagrebačkog MSU-a, kustosica izložbe koja se otvara 2. srpnja.

'Njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Umjetnik neprestano promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, pa se baš zato u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi. Važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja je dosljedna nedosljednost, naime on vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja, te na vrlo zaigran i duhovit način kroz svoj umjetnički rad postavlja ona bitna i temeljna pitanja o umjetničkog stvaralaštvu, njegovim povijesnim relacijama ili nasljeđu kao i samoj ideji i cilju umjetnosti', kaže Munivrana.

Heimo Zobernig Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

'Kroz performativnu igru boje, strukture i riječi, Zobernigova djela otkrivaju umjetnikovu eksperimentalnu zaigranost u mediju slike, koje dodatno podcrtava povijesnim referencama i citatima. Ujedno postavlja pitanja o naslijeđu moderne i sadašnjice. Zobernig je istinski predstavnik konceptualne umjetničke struje koja od šezdesetih godina na ovamo postavlja temeljna pitanja o svrsi umjetničkog stvaralaštva. Za razliku od svojih smrtno ozbiljnih, te često vizualno i sadržajno dosadnih i sumornih prethodnika, Zobernig se slikama predstavlja kao maštovit i razigran stvaralac, senzualni hedonist čiji duhovit i iskričav dijalog s nasljeđem modernizma i njegovim samodopadnim programskim formulama nikad ne posustaje i nikad ne gubi intelektualnu zainteresiranost, dubinu i mentalnu otvorenost na kojima počiva svako dobro umjetničko stvaralaštvo', navodi Martina Munivrana.

Izložba će se moći pogledati do 18. kolovoza, a na otvorenju 2. srpnja bit će i sam autor, Heimo Zobernig.

Rođen je 1958. u Mauthenu u Austriji. Trenutačno živi i radi u Beču. Pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti (Akademie der bildenden Künste) u Beču, a diplomirao 1983. na Akademiji primijenjenih umjetnosti (Hochschule für angewandte Kunst) u Beču. Svoju je nastavnu karijeru započeo kao profesor na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču, a nakon nekoliko nastavnih stipendija u Njemačkoj, 1999. imenovan je profesorom umjetnosti na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Dobitnik je najvećih austrijskih nagrada za likovnu umjetnost, Nagrade 'Otto Mauer' (1993.) i Nagrade grada Beča za suvremenu umjetnost (1997.), a 2015. je predstavljao Austriju na Bijenalu u Veneciji.