PETNAEST LAUREATA

Od Betonskih spavača do Roberta Perišića: Ovi kulturnjaci su dobitnici Nagrade grada Zagreba

26.04.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Među 56 kandidata za Nagradu Grada Zagreba, koja se dodjeljuje se za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu te promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i drugih područja života u hrvatskoj prijestolnici, ove godine odabrano je 15 istaknutih pojedinaca

Među nagrađenim ustanovama u kulturnoj sferi prednjači zagrebački Filozofski fakultet. Djelatnici ove ustanove osvojili su dvije nagrade - profesorica, znanstvenica i psihologinja Nataša Jokić-Begić nagrađena je za rad i javno istupanje tijekom pandemije COVID-19, dok je drugu nagradu dobio Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik, koji je u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta priredio niz udžbenika i priručnika za učenje hrvatskoga jezika kojima se koriste i brojne domaće institucije, ali i lektorati po svijetu. Time su, navodi se u obrazloženju, postali izvozni proizvod nastao upravo na području Zagreba, prenosi Večernji.

Posthumno je priznanje dobio i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Lukas Nola, koji je svojim radom ostavio dubok trag u hrvatskoj kinematografiji, a među laureatima su i Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, autori serijala Betonski spavači koji su dokumentirali arhitektonska obilježja iznimnih, danas zapuštenih sustava u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, ali i educirali javnost o važnosti očuvanja ovih struktura za buduće generacije, stoji u obrazloženju.

  • +8
'Betonski spavači' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Dobitnik nagrade je i jedan od najangažiranijih i najcjenjenijih hrvatskih urbanista Tihomir Jukić, ali i profesor književnosti i filozofije, pjesnik i umjetnik Vlado Martek, čija se djela nalaze u nekima od najznačajnijih muzejskih ustanova na svijetu te promoviraju ne samo autora, nego i grad iz kojega dolazi.

  • +6
Robert Perišić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nagrađen je i poznati pisac Robert Perišić, poznat kao promoter mladih pisaca, ali i član žirija tportalove književne nagrade. Zbog dugogodišnjega angažmana na području alternativne kulture te likovno-glazbene monografije Tajna starog hrasta priznanje su zaslužili i Kornel Šeper i Milan Manojlović Mance, kultni kantautor i slikar čiji je opus u njoj ukoričen. Naš intervju sa Šeperom pročitajte ovdje.

  • +9
Kornel Šeper Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić