to se ne propušta

Izložba Tisje Kljaković Braić 'ONI' u Etnografskom muzeju

18.04.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Slikarica i ilustratorica, Frakturina autorica Tisja Kljaković Braić, autorica hit-knjiga U malu je uša đava, Oni i Oni 2, te Pita moja mama imate li jedno jaje, otvara izložbu ONI na Noć knjige, u utorak, 23. travnja u 19 sati u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14, Zagreb)

U izložbi Etnografskoga muzeja 'Intimni prostori svakodnevice' propituju se aktualne teme iz naše svakodnevice koje su kontekstualizirane i radovima priznate slikarice, ilustratorice i spisateljice Tisje Kljaković Braić 'Oni'. Upravo u središtu umjetničkog propitivanja je svakodnevni život koji je ispunjen sitnicama, prepoznatljivim dnevnim rutinama i malim ritualima bračnog para, kao i osobnih razmišljanja autorice koji su ilustrirani na humorističan način karakterističan za dalmatinski mentalitet.

'Dok još nisam znao ništa o Tisji Kljaković Braić i o njezinu radu, iz nekih svojih predrasuda sam imao dojam da ću u knjizi naići na onu banalnu, stereotipnu inačicu dalmatinskog humora kojom se razbacuju starije gospođe koje jedna drugu oslovljavaju s 'KOKE'. Ali kad sam krenuo čitati, već iz prvih par karikatura sam otkrio da je riječ o drugačijoj autorici koja funkcionira na principu da u što manje crta i riječi uhvati što autentičniju 'fetu' života i kaže nešto iskreno o sebi, njima, nama i svima' - Vojko V.

Iz biografije autorice:

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje. Živi i radi u Splitu.