KREĆE JAZZHR

Tvornica kulture opet postaje tvornica jazza, pogledajte tko sve svira

24.04.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Tijekom tri festivalska dana očekuje nas čak sedam koncerata s puno vrhunske glazbe i odlične zabave

Ponovno jedan big band, kao i mnogi bendovi, nove nade jazza, istaknuti hrvatski glazbenici, ali i gosti iz Austrije, Francuske i Slovenije... – Pripremite se, jer od 8. do 10. svibnja – od srijede do petka – Tvornica kulture postaje "Tvornica jazza"!

Među headlinerima ističu se uspješna francuska vokalistica Camille Bertault za koju Vanity Fair kaže da je "novi glas jazza", potom austrijski trubač i autor Gerhard Ornig sa svojim kvartetom se4sons, dok je priliku zatvoriti festival dobio slovenski bubnjar i skladatelj Žan Tetičkovič koji se obratio video-pozdravom iz New Yorka u kojem živi i radi.

S posebnim zanimanjem, pak, očekujemo nastup Big Banda KK iz Krškog koji priprema autorsku večer posvećenu našoj jazz legendi Silviju Glojnariću.

Naš klarinetist, pijanist i skladatelj Aldo Foško stiže na JazzHR sa svojim projektom Aldo Fosko Collective za koji je okupio pravu "riječku jazz reprezentaciju", dok poznati klavijaturist i skladatelj Toni Starešinić nastupa u tročlanom sastavu Zmaj Orko Star te jedva čeka predstaviti materijal koji su objavili na posljednjem albumu.

  • +2
Tiskovna konferencija festivala JazzHR Izvor: JazzHR / Autor: Matej Grgić

Projekt unutar projekta ovog proljeća su "Nove nade jazza", koji je uvijek bio odskočna daska za mlade glazbenike, ali je za ovo izdanje umjetnička ravnateljica festivala Lana Janjanin odlučila napraviti zanimljiv iskorak. U zajedničkom bandu okuplja niz talentiranih mladih glazbenika koji će tako predstaviti svoj autorski rad, a predvodit će ih mladi kontrabasist Ivan Džajić. Sve tri večeri nakon službenog dijela programa nastavak se priprema u obliku jam sessiona u Malom pogonu Tvornice.

Niz je razloga zbog kojih termine od 8. do 10. 5. trebate zabilježiti u svoje planere, poruka je kojom je na najbolji način najavljeno novo proljetno izdanje festivala. Postanite, stoga, i sami dio "velikog jazz pogona" u Tvornici kulture i rezervirajte na vrijeme svoje ulaznice.