AMBICIOZNIH NE MANJKA

Rijeke pravde usahnule, u SDP-u počela igra prijestolja: Tko je bacio oko na Grbinovu fotelju?

25.04.2024 u 19:05

Bionic
Reading

Dok HDZ i Domovinski pokret intenzivno pregovaraju o formiranju Vlade i podjeli resora, pa i objavljuju da su blizu 'konačnog rješenja', u SDP-ovoj koaliciji Rijeke pravde tek su u srijedu formirali svoj pregovarački tim i tvrde da 'razgovaraju o sljedećim koracima'

Neslužbeno se može čuti da čekaju eventualnu propast pregovora HDZ-a i DP-a kako bi se s njima i ostatkom oporbe barem pokušalo dogovoriti konstituiranje Sabora i eventualne 'antikorupcijske koalicije', a još neslužbenije čak i u samom SDP-u sve češće proglašavaju to 'fantazijama'.

'Čini se da se radi o ritualu koji bi trebao pokazati da koplje još nije bačeno u trnje, iako je situacija oko formiranja vlasti relativno jasna, pa se samo čeka da se HDZ i DP dogovore', rekao je za tportal sugovornik iz SDP-a.

U toj stranci fokus je nominalno na predstojećim izborima za Europski parlament početkom lipnja, no u pozadini se - ako, odnosno kada ne uspije formiranje vladajuće većine u Saboru - već danas otvara pitanje pozicije i sudbine predsjednika SDP-a Peđe Grbina. On je svojevremeno najavio da će se povući ako ne uspije smijeniti HDZ s vlasti, no nakon izbora od te najave je odustao.

'Grbin će definitivno pokušati ostati na svojoj poziciji i potom osvojiti novi mandat. Stoga će nastojati odugovlačiti s raspisivanjem unutarstranačkih izbora barem do rujna', tvrdi ovaj tportalov sugovornik.

  • +10
SDP predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Po statutu SDP-a, ti izbori moraju se održati najkasnije šest mjeseci od održavanja parlamentarnih izbora. A o mogućim protukandidatima kuloari već bruje.

'Grbin je tu, a kao 'njegovi' kandidati profiliraju se Siniša Hajdaš Dončić i Mišel Jakšić. Upravo Hajdaš Dončić izlazi u prvi plan zbog solidnog broja preferencijskih glasova koje je dobio na izborima te činjenice da je blizak ekipi koja je vrlo blisko surađivala s Grbinom, poput Arsena Bauka, Biljane Borzan i ostalih', govori drugi tportalov sugovornik iz SDP-a.

S druge strane, među izazivačima za mjesto predsjednika stranke trenutno su profilirana dva imena: radi se o gradonačelniku Ploča Miši Krstičeviću te političkoj tajnici i načelnici Općine Omišalj Mireli Ahmetović. Prvi ima snažnu podršku niza ogranaka iz Dalmacije te niza gradonačelnika i načelnika manjih općina, a iza druge stoji veći dio utjecajne riječke organizacije SDP-a. U prilog joj ide i relativno velika medijska eksponiranost.

  • +8
Tonino Picula Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Zasad su nejasni pozicija i ambicije Sabine Glasovac, o kojoj se dosad također spekuliralo kao o kandidatkinji, a uvijek kritični Tonino Picula navodno nije zainteresiran.

'Njegova jedina ambicija jest novi mandat u Europskom parlamentu, ali jasno je to da je ogorčen jer mu je ponuđeno nisko mjesto na izbornoj listi, pa će iz protesta osvajati mandat sa zadnjeg mjesta preferencijskim glasovima. Ako u tome uspije, neće sudjelovati u unutarstranačkim bitkama', dodaju sugovornici iz SDP-a.

Sami SDP-ovi izbori odvijaju se po pravilu 'jedan član - jedan glas'.