'OBLIK PROSTORA'

Uoči 98. rođendana kipara: 'Frižider' Ivana Kožarića uvršten u zbirku njujorške MoMA-e

11.06.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Neposredno pred 98. rođendan Ivana Kožarića njegova skulptura 'Oblik prostora (Frižider)' iz 1963. uvrštena je u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA)

'Oblik prostora (Frižider)' jedno je od antologijskih djela Ivana Kožarića iz ciklusa 'Oblici prostora', koji je umjetnik započeo 1962.

Odljev 'Frižidera' u gipsu dimenzija 28x25x24 cm iz vlasništva obitelji Kožarić MoMA je otkupila posredstvom berlinske galerije Gregor Podnar, koja uz hrvatske umjetnike Julija Knifera i Gorana Trbuljaka od 2017. zastupa i Ivana Kožarića. Donatorskim udjelom za otkup njegova djela uvelike je zaslužna i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina hrvatskog podrijetla, javlja zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

U vrijeme stvaranja ciklusa 'Oblici prostora' Kožarićevu pozornost privlače ideje o postojećoj, ali nevidljivoj unutrašnjosti i međuprostoru među stvarima kojima daje oblik i tvarnost. Iste godine kada nastaje spomenuto djelo datira i njegov odgovor na pitanje 'Je li moguće načiniti kolektivno djelo?', postavljeno svim članovima neoavangardne grupe Gorgona na jednom od njihovih 'protokolarnih' sastanaka, a na koje, u specifičnom gorgonaškom tonu, Ivan Kožarić daje apsurdan i duhovit odgovor: 'Kolektivno učiniti odljeve u gipsu unutrašnjosti glava svih gorgonaša, nitko ne može biti oslobođen. Učiniti diskretno odljeve unutrašnjosti nekoliko značajnih automobila, unutrašnjosti garsonijera, stabala, unutrašnjost jednog parka itd., uglavnom svih značajnih šupljina u našem gradu.'

'Oblik prostora', koji predstavlja unutrašnjost hladnjaka, Kožarić tada izrađuje i u fiberglasu u mnogo većim dimenzijama te ga 1975. postavlja nakratko ispred Etnografskog muzeja, kao predložak za javnu skulpturu i kao institucionalnu kritiku.

U isto vrijeme kad i 'Frižider' Kožarić je u malenim dimenzijama napravio odljev unutrašnjosti jedne kupaonice, a oba oblika nastala su, kako u katalogu njegove retrospektive 'Sloboda je rijetka ptica' zapaža kustosica Patrizia Dander, nekoliko godina prije glasovitog djela 'A Cast of the Space under My Chair' američkog umjetnika Brucea Naumana.

Veliki 'Frižider', koji je 1975. postavio na ulicu, danas se nalazi u Gliptoteci HAZU-a, dok se u Atelijeru Kožarić u stalnom postavu MSU-a čuva prvi model tog djela izrađen u glini.

Ivan Kožarić proslavio je 98. rođendan 10. lipnja. Rođen je 1921. u Petrinji.