TU SU I KORGIJI

Ovako izgleda prvi kip kraljice Elizabete II. Hoće li krenuti Tuđmanovim stopama?

25.04.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Prvi kip u znak sjećanja na kraljicu Elizabetu II., otkriven u Engleskoj, prisjeća se nježnije strane kraljice, a u postamentu se nalaze njezine omiljene životinje - psi korgiji

U engleskom gradu Oakhamu postavljen je dva metra i 30 centimetara visok brončani kip Hywela Pratleyja, a prikazuje kraljicu u elegantnoj odjeći s tri korgija pokraj njezinih nogu. Pratley tvrdi da je namjena rada poticanje interakcije i angažmana - mnogi vlasnici pasa pojavili su se na predstavljanju kipa javnosti.

Kip je koštao 140 tisuća funti, a novac je prikupljen javnim financiranjem.

Spomenik kraljici Elizabeti II u Oakhamu Izvor: Profimedia / Autor: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

'Većina nas pamti kraljicu Elizabetu po njezinoj toplini', kaže stanovnica Oakhama Sarah Furness za New York Times. 'Pokazujući ljubav kraljice Elizabete prema psima, pokazujemo njezinu humanost', nastavila je.

Osamnaest mjeseci nakon njezine smrti Britanija obilježava sjećanje na svoju bivšu kraljicu kipovima u njezinu čast diljem zemlje.

Iako su kipari počeli raditi na nekima od njih prije kraljičine smrti, oni poslije naručeni ipak ostavljaju nešto pristupačniji dojam. Ove jeseni u gradu Newcastle-under-Lyme bit će otkriven kip koji je prikazuje kako se smiješi i drži cvijeće te mu je autor Andy Edwards, a dvije skulpture autorice Amy Goodman prikazuju je kako se smiješi i maše. Govori se i o mogućem nacionalnom spomeniku koji bi trebali postaviti kraljevska obitelj i britanska vlada.

Podsjetimo, sličnoj strategiji svjedočimo i u Hrvatskoj te posljednjih dvadesetak godina kao gljive poslije kiše niču spomenici prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, neki vještije, neki manje vješto izvedeni. Neki od njih, poput onoga u Zagrebu, budu išarani pa oni koji ih oštećuju završe na policiji, dok drugi, poput uratka Ivana Kujundžića u Podstrani, dijele javnost svojim osebujnim izričajem. U nastavku pogledajte fotogaleriju najpoznatijih spomenika Tuđmanu diljem Hrvatske, a kad se nakupi dovoljan broj fotografija spomenika Elizabeti II, popratit ćemo i to.

  • +12
Spomenici prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Mršić / PIXSELL