U ITALIJI

Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti: Otvara se Venecijanski bijenale

20.04.2024 u 09:31

Bionic
Reading

Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje

Međunarodna publika očekuje se u parku Giardini, Arsenalu i drugim mjestima u povijesnom gradu na sjeveru Italije, gdje se održava 60. izdanje ove izložbe, koja će trajati do 24. studenog.

Pored izložbe Documenta u njemačkom gradu Kasselu, Venecijanski bijenale se smatra najvažnijim događajem za predstavljanje suvremene umjetnosti te privlače umjetnike i goste iz svih dijelova svijeta.

Ovogodišnje izdanje se usredotočilo na iskustvo stranoga i teme migracije i egzila. Pod naslovom "Stranci posvuda", biti i osjećati se stranim igrat će važnu ulogu, rekli su organizatori.

Kustos Adriano Pedrosa iz Brazila pozvao je 330 umjetnika iz raznih zemalja s brojnim djelima. Također, više od 80 zemalja sudjeluje na izložbi s vlastitim, nacionalnim doprinosima.

Izraelska umjetnica Yael Bartana i berlinski kazališni redatelj Ersan Mondtag izlažu u njemačkom paviljonu u parku Giardini. Povrh toga, četvero drugih umjetnika predstavlja svoj rad za Njemačku na otoku La Certosa.

Nekoliko nagrada bit će predstavljeno na početku izložbe.

Očekuje se da će talijansko-brazilska slikarica i kiparica Anna Maria Maiolino i turska grafička umjetnica i fotografkinja Nil Yalter dobiti nagradu Zlatni lav za životno djelo.

Zlatni lav za najbolji nacionalni doprinos će također biti dodijeljen u subotu.