Book&Zvook

Maestralni roman Mirka Kovača objavljen u audio izdanju

11.08.2023 u 13:20

Bionic
Reading

U biblioteci audio knjiga book&zvook dostupno je novo izdanje, višestruko nagrađivani roman ‘Grad u zrcalu’, knjiga nad knjigama jednog od najznačajnijih pisaca ovih prostora

Grad u zrcalu je maestralni krešendo svih dosadašnjih piščevih proza, njegov magnum opus, krunski biser, roman koji je vrijedilo čekati jer se u njemu u cijelosti ostvaruje misao da je naš život ono čega se sjećamo, a ne ono što smo proživjeli - tako je izdavač opremio korice ovog romana koji od sada možete i slušati u dojmljivih 14 sati naracije glumca Zorana Čubrila.

Roman kao audio-knjigu možete preuzeti OVDJE. Sve što je potrebno jest instalirati book&zvook aplikaciju na vaš telefon (Google Play Store, Apple App Store i Huawei App Gallery), a zatim ćete moći i kupiti izdanje.

Roman GRAD U ZRCALU nastajao je godinama, rasut po mnoštvu papirića i bilješki koje je Mirko Kovač kao dragocjenosti prenosio u selidbama, gubio i ponovno pronalazio, jer "svaki pisac mora imati jedan nezavršeni rukopis na kojemu će stalno raditi i ispravljati ga, jer pisanje je intima, bludni čin."

Pejzaž autorovog rodnog kraja i složena mreža obiteljskih odnosa

Kroz mozaik sjećanja, autobiografskih crtica i poetičnih fragmenata pred nama se iscrtava pejzaž autorovog rodnog kraja i složena mreža obiteljskih odnosa. U tom je nastajanju ovaj roman prerastao od zamišljene obiteljske kronike u portret vremena. U vihoru povijesnih promjena u regiji, Drugog svjetskog rata, raspada Jugoslavije i svih posljedičnih društvenih promjena nastaje Kovačev jedinstveni "grad", prostor sjecišta prošlosti i sadašnjosti. Pisac se u njega vraća nakon višegodišnjeg izbivanja. Složena mreža likova i događaja iz autorovog života okvir su za analizu kompleksnih obiteljskih i ljubavnih odnosa među kojima su najznačajniji autorov odnos s ocem, te erotikom protkano prijateljstvo s učiteljicom Jozipom.

Za ovaj je roman Kovač je primio niz književnih nagrada: 'Vladimir Nazor', 'August Šenoa' i 'Kiklop', nagradu '13 jul' u Crnoj Gori i tuzlansku nagradu 'Meša Selimović'.

Miljenko Jergović je zapisao: "Mirko Kovač jedan je od jedva nekoliko mojih privatnih pisaca, recimo uz Andrića i Krležu, prema kojima nisam promijenio odnos otkako ih čitam. Drugi pisci se mijenjaju, rastu ili se smanjuju, a privatni pisci tu su kao konstante i neka vrsta životnih uporišta. Oni su kao naknadno stečeni unutrašnji organi, ono po čemu se razlikujemo od drugih ljudi."

O autoru:

Mirko Kovač (1938 - 2013.) rođen je u mjestu Petrovci kod Bileće, Crna Gora, tada dio Kraljevine Jugoslavije. Njegovo djetinjstvo i mladost obilježile su turbulentne promjene u regiji, uključujući Drugi svjetski rat i raspad Jugoslavije. Kovačeva obitelj preselila je u Dubrovnik dok je bio još dijete, te je taj grad ostao važan motiv u njegovom književnom stvaralaštvu. Studirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Beogradu kada objavljuje svoj prvi roman Gubilište (1962). Kovačeva književna karijera obuhvaća širok raspon djela, uključujući romane, pripovijetke, drame i eseje, od kojih su mnoga prevedena na strane jezike. Neka od značajnih djela su Moja sestra Elida (1965), Životopis Malvine Trifković (1971), Ruganje s dušom (1976), Vrata od utrobe (1978), Uvod u drugi život (1983), Kristalne rešetke (1995), Grad u zrcalu (2007) i Vrijeme koje se udaljava (2013). U svojoj "psihološkoj prozi" vješto portretira likove i razmatra složena društvena i moralna pitanja, često se baveći temama identiteta, gubitka, vremena i ljudskih odnosa.

S obzirom na svoje kritičko promišljanje političkih događaja i društvenih promjena, karijera mu je bila obilježena progonima i cenzurom kako u komunističkoj Jugoslaviji tako i u Srbiji pod Miloševićem kada se suprotstavljao nacionalističkoj politici, pa je posljednjih nekoliko desetljeća života proveo u političkom progonstvu u Hrvatskoj.

Surađivao je u mnogobrojnim listovima, bio stalni suradnik tjednika Feral Tribune, a prema njegovim scenarijima snimljeno je desetak televizijskih drama i više nagrađivanih filmova, pri čemu je surađivao s Lordanom Zafranovićem, Krstom Papićem, Batom Čengićem, Stolom Popovim. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada, a osim već spomenutih primio je nagradu Tuchosky švedskog PEN centra (1993.) te njemačku nagradu Herder Preise (1995.). Knjige su mu prevedene na desetak jezika.