PLAGIJATOR PRIZNAO

Lažne skulpture Jaspera Johnsa

30.01.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Njujorški vlasnik ljevaonice priznao je da je nastojao prodati lažnu verziju skulpture Jaspera Johnsa, koju je izradio koristeći odljeve slavnog umjetnika

Djela američkog umjetnika Jaspera Johnsa bila su preteča pop arta, a proslavio se svojom serijom 'Zastave' nastalom tehnikom enkaustike.

Brian Ramnarine (59) priznao je krivnju po tri točke optužnice za prevaru nakon što je duplicirao Johnsonovu brončanu skulpturu iz 1960.

Ramnarine je lažirao skulpture još dvojice umjetnika i nastojao prodati navodnu Johnsonovu skulpturu za 11 milijuna dolara.

U 1980-ima i ranim 90-ima radio je odljeve za nekoliko umjetnika u svojoj ljevaonici u Queensu.

Američki slikar, 83-godišnji Johns, na sudu je svjedočio da je nekoliko puta odlazio kod optuženika i koristio njegove usluge. Bio je vrlo zadovoljan njegovim radom te ga je unajmio da napravi voštane kalupe za njega. Međutim nije mu dao dozvolu da zadrži kalupe i od njih kasnije napravi skulpture.

Napravljene su četiri brončane skulpture, kopije Johnsonovih djela, a poroti je pokazana i fotografija na kojoj umjetnik pozira s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem prilikom darovanja jedne od njih.

Ramnarine je također probao prodati djela za koja je tvrdio da su originali brazilskog umjetnika Sainta Claira Cemina i američkog pop art umjetnika Roberta Indiana, koji se proslavio skulpturom 'Ljubav'

Njegov dugogodišnji asistent James Meyer očekuje suđenje na jesen, a optužen je za krađu više od dvadesetak umjetničkih radova koje je preprodavao putem galerije. Tvrdi da nije kriv.