Tomislav Horvat

Pogledajte fascinantne skulpture od šibica, jedna nastaje već 6 godina

21.11.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Međimurski umjetnik Tomislav Horvat izrađuje spektakularne skulpture od šibica. To zahtijeva puno vremena, upornosti, truda i strpljenja. Često ustaje u 4 ujutro i radi na skulpturama do 7 sati dok ne krene na posao. Ljubav se rodila još dok je bio učenik srednje građevinske škole

"Oduvijek sam volio crtati, još kao dječak sam išao na razne radionice crtanja i tako je zapravo sve krenulo. U srednjoj školi smo imali predmet povijest umjetnosti. To je zapravo potaknulo moju znatiželju prema umjetnosti", govori Tomislav.

Oduševio ga je mozaik od keramike iz talijanske renesanse pa se dosjetio kako bi mogao raditi trodimenzionalne stvari od šibica, materijala koji mu je bio lako dostupan. Prvo je radio maketeraznih građevina, crkava, vjetrenjača, tvrđava, čak i laptop od šibica. Međutim, makete mu nakon pet godina više nisu bile dovoljno izazovne, pa je krenuo s nečim mnogo zahtjevnijim.

  • +30
Skulpture od šibica Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prva inspiracija - najdraži film

"Svoju prvu skulpturu "Kum" sam počeo raditi 2012. godine, inspiriran istoimenom filmskom trilogijom. Završio sam je 2013. i u u nju sam ugradio 117.000 šibica. Nakon toga sam počeo raditi skulpturu "Pijanist" nadahnutu Mozartom. U tu skulpturu sam ugradio 210.000 šibica i u opusu mojih radova ta skulptura je trenutno najvećih dimenzija", priča Tomislav.

Iako svoje skulpture opisuje kao spomenike velikanima, u svom opusu ima i jedan rad koji je nazvao "Očajnik". Riječ je o skulpturi muškarca koji se na koljenima, s koferom uza se, rastaje od obitelji. Ta skulptura svjedoči o problemu raseljavanja i potrazi za sigurnijom egzistencijom, a u nju je Tomislav ugradio 54.000 šibica. Završio ju je 2017. godine.

"Stvoritelj" će biti viši od 5 metara

Tomislav trenutno radi na skulpturi koja će veličinom premašiti sve skulpture iz njegovog dosadašnjeg opusa.

"Trenutno radim na skulpturi Michelangela kako radi na svom remek-djelu Davidu. Ta skulptura će se zvati "Stvoritelj". U njoj je trenutno 400.000 šibica. Skulpturu radim već punih 6 godina i još mi prema mojim procjenama treba nekih godinu i pol do dvije za dovršetak", rekao je Tomislav.

"Stvoritelj" će, kada ga završi, biti visok 530 centimetara i još mu nedostaje 20 do 30 tisuća šibica da ga završi.

"U cijelom mom opusu ima oko milijun šibica. Skulptura na kojoj sada radim sigurno neće biti posljednja. Imam neke ideje koje se još moraju iskristalizirati i nadam se da ću nastaviti i u budućnosti raditi na skulpturama", zaključio je 34-godišnji umjetnik.