USUSRET NAGRADI TEATAR.HR

'Kolovoz u okrugu Osage' otvara najkazališniji tjedan u godini

12.11.2015 u 16:42

Bionic
Reading

Ususret sedmoj Noći kazališta i dodjeli Nagrada Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima, portal Teatar.hr organizirao je u Zagrebu cjelotjedni program događanja posvećenih izvedbenim umjetnostima, a koji počinje već u subotu 14. studenoga izvedbom nominirane predstave "Kolovoz u okrugu Osage" u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli

Kako se ističe u najavi, "najkazališniji tjedan u godini" kao zajednički nazivnik svih događanja koja je Teatar.hr od 14. do 21. studenoga organizirao u glavnome gradu za sve ljubitelje izvedbenih umjetnosti, obilježit će program svakodnevnih druženja s nominiranima u klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici.

Jedno od središnjih događanja bit će proglašenje dobitnika Nagrada Teatar.hr na posebnoj svečanosti 19. studenoga, a Noć kazališta u subotu 21. studenoga, u kojoj će gotovo sva hrvatska profesionalna i amaterska kazališta zajedničkim snagama slaviti kazalište, bit će kulminacija programa Teatra.hr organiziranih pod egidom "#teatarnonstop".

U ponedjeljak 16. studenoga u programu nasljovljenom "Majstori preživljavanja" kroz druženje s najboljim neovisnim kazalištima po izboru publike u Vinylu će biti predstavljeni svi nominirani u kategoriji najboljih neovisnih kazališta protekle sezone.

U utorak 17. studenoga zainteresirani će dobiti priliku u Vinylu se susresti s nominiranima u kategorijama najboljeg izvođača, odnosno izvođačice godine, a u srijedu 18. studenoga na programu je druženje s 'ljudima od riječi', odnosno autorima čije su drame nominirane za Nagradu Teatar.hr u kategoriji najboljeg novog teksta.

Iako je sama svečanost dodjele Nagrada Teatar.hr planirana u tradicionalnoj Tvornici kulture, organizatori su se u posljednji trenutak odlučili tu večer posvetiti kazališnim umjetnicima u pravom smislu riječi, pa umjesto kao spektakl, dodjelu organizirati u tzv. "unplugged" formatu u klubu Vinyl, a sredstva namijenjena najmu dvorane i opreme uložiti u nagrađene.

Tako će, prema riječima glavne urednice Teatra.hr Nore Krstulović, svaki od ovogodišnjih dobitnika Teatar.hr Nagrade Publike, uz već tradicionalnu staklenu nagradu dobiti i 15 tisuća kuna marketinškog budžeta za oglašavanje svojih projekata na središnjem nacionalnom portalu za izvedbene umjetnosti, a koji će moći upotrijebiti prema vlastitom nahođenju.

"Vjerujemo kako je u trenutku u kojem je kulturni proračun na rekordno niskoj razini, a situacija u struci iznimno teška, upravo to najbolje i najviše što možemo napraviti za domaći teatar", pojasnila je Krstulović.

O laureatima za Nagrade Teatar.hr u dva kruga on-line glasovanja odlučuju isključivo gledatelji, a organizatori najavljuju da će sama dodjela, usprkos "unplugged" formatu, predstaviti neočekivane glazbene brojeve i suradnje, koje će uz brojne kazalištarce izvodititi glazbenici Sara Renar, Mirela Priselac – Remi i Darko Rundek.

Program "najkazališnijeg tjedna u godini" zaključit će u subotu 21. studenoga Noć kazališta, u sklopu koje će Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvesti predstavu "Kristofor Kolumbo" nominiranu u kategoriji najboljih po izboru publike, nakon čega će Teatar.hr velikim tulumom do ranih jutarnjih sati u klubu Vinyl za sve posjetitelje Noći kazališta, "ljubitelje izvedbenih umjetnosti i onih koji iste stvaraju", obilježi kraj programa svojeg tjedna dodjele Nagrada Teatar.hr.