POLITIČKI PROGON UMJETNIKA

Kina uhitila Weiweia 'zbog sumnje na kriminal'

07.04.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izvijestilo da je uhićeni kineski umjetnik i aktivist Ai Weiwei ispitan "u skladu sa zakonskim propisima" zbog "sumnje u gospodarski kriminal".

"Ai Weiwei uhićen je pod sumnjom da je počinio gospodarski kriminal. Odjel javne sigurnosti upravo provodi istragu o tomu", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva Hong Lei. "Kina je zemlja u kojoj se poštuju i provode zakoni, pa ćemo djelovati sukladno tomu", kazao je Lei, odgovarajući time na zabrinutost zapadnih zemalja i organizacija za ljudska prava zbog Aijeva uhićenja.

Ai Weiwei (53), čija su djela trenutačno izložena u londonskoj galeriji Tate Modern, a proslavio se projektom "Ptičjeg gnijezda", olimpijskog stadiona u Pekingu, uhićen je u nedjelju u pekinškoj međunarodnoj zračnoj luci prije ulaska u zrakoplov. Danima se nije znalo gdje je. Pekinška policija i kinesko ministrstvo vanjskih poslova u utorak su odbili komentirati njegov nestanak.

Uhićenje tog avangardnog umjetnika i neumornoga kritičara kineske politike i vlasti uslijedilo je nekoliko dana pošto je najavio da će svoja djela izložiti u Njemačkoj, s obzirom na to da su u Kini prepreke na koje nailazi postale "nepodnošljive".

Aijeva obitelj priopćila je za Reuters da su optužbe o gospodarskom kriminalu smiješne. "Radi se o čistom političkom progonu", izjavila je njegova sestra Gao Ge.