OBRADA BARDA

Jo Nesbø piše novu priču o Macbethu

14.01.2014 u 13:22

Bionic
Reading

'Macbeth' je drama o krvavim bodežima, ona zadire u najmračnije kutke ljudskog uma. Stoga ne čudi što se slavni norveški pisac kriminalističkih romana Jo Nesbø odlučio za adaptaciju jedne od najdojmljivijih i najpoznatijih Shakespeareovih tragedija

Autor serijala o o detektivu Harryju Holeu prvi je suvremeni autor koji je dobio dozvolu Hogarth Shakespeare projekta da prilagodi Bardov rad i približi ga publici 21. stoljeća. Na njihovoj listi za pisanje novih verzija Shakespeareovih drama našli su se i Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler i Jeanette Winterson.

Pisac napominje da mračna tema drame spada u njegovu sferu spisateljskih preokupacija.

''Macbeth' je priča koja mi je bliska, budući da obrađujem slične teme od početka karijere. Tragični protagonist lik je s moralnim kodeksom i pokvarenim umom, osobnom snagom i emocionalnom slabošću, velikim ambicijama i velikim sumnjama', kazao je Nesbø, koji opisuje dramu kao 'triler o borbi za moć, smješten u turobnom, noir okružju i u tjeskobnom, paranoidnom ljudskom umu'.

'Neću pokušavati kopirati Williama Shakesperea ili samu priču, jednostavno ću uzeti ono što mogu iskoristiti i napisati vlastitu verziju. I da, imat ću hrabrosti nazvati novu priču istim imenom', objasnio je.

Projekt bi trebao biti dovršen 2016, kako bi označio 400. obljetnicu Shakespeareove smrti.