IZLOŽBA

Hrvatski narodni preporod u queer izdanju

07.08.2013 u 18:38

Bionic
Reading

Predstavljanje rada kanadskog umjetnika 2Fika održat će se 8. kolovoza 2013. u prizemlju MSU-a u 18 sati. Multidisciplinarni umjetnik čiji se rad bavi pitanjima identiteta, integracije i imigracije, interpretirao je djelo 'Hrvatski narodni preporod' Vlahe Bukovca, a rad će nakon izlaganja biti predložen za donaciju muzejskoj Zbirci

'Na predstavljanju očekujem puno smijeha i rasprave o zastupljenosti razlika u spolu, vjeroispovijesti ili seksualne orijentacije', kazao je umjetnik koji Hrvatski narodni preporod koristi kao inspiraciju ne bi li stvorio alegorijske likove koji pripovijedaju o njemu samome, ali i o susretu različitih kultura.

2Fik istražuje jaz koji može nastati između osjećaja pripadnosti pojedinca određenoj kulturi i svjetonazornog odmaka društva prema pojedincu, a ovaj rad je nastao u okviru rezidencijalnog programa koji organizira Queer Zagreb.


Rezidencijalni programi su nova programska linija Queer Zagreba. Riječ je o cjelogodišnjem programu umjetničkih, istraživačkih i razvojnih rezidencija, a od siječnja u Hrvatskoj su boravili umjetnici iz Kolumbije, Brazila, Južne Koreje, SAD-a i Crne Gore. Do kraja godine su planirane još brojne rezidencije, uključujući one za francuske, australske i američke umjetnike.

Upravo tijekom gostovanja na Cinarsu u Montrealu, jednom od najvećih sajmova za izvedbene umjetnosti, došlo je do ideje za projekt 'queer reinterpretacije 'Hrvatskog narodnog preporoda'' Vlahe Bukovca, koji upravo u Zagrebu realizira kanadski umjetnik 2Fik u suradnji s MSU-om.

Program rezidencija se provodi kao dio platforme This is a Domino project i nastavlja se intenzivno do kraja godine, u suradnji s mnogim drugim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.