Time Space Existence

Hrvatski dizajnerski Studio BOIR predstavlja se na izložbi u sklopu Bijenala arhitekture u Veneciji

13.05.2021 u 15:06

Bionic
Reading

Na izložbi Time Space Existence, koja je dio programa Bijenala arhitekture u Veneciji i održava se od 22. svibnja do 21. studenog, Studio BOIR predstavit će svoju kolekciju konceptualnog posuđa "New Normal“.

Hrvatski dizajnerski studio će u društvu svjetskih arhitekata, dizajnera i umjetnika koji su se okupili oko teme izazova održivog razvoja, predstaviti kolekciju kojom propituju utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze.

Izložba koju organizira Europski kulturni centar (ECC) trajat će tijekom cijelog bijenala, na atraktivnim povijesnim lokacijama palača Bembo i Mora (gdje će izlagati i BOIR) te u vrtovima Marinaressa, koji će za tu prigodu biti preuređeni u park skulptura.

Ovogodišnje izdanje izložbe bavi se izazovima održivog razvoja u područjima kao što su okoliš, urbanizam, inovacije i lokalne zajednice te će okupiti sudionike iz različitih disciplina – etablirane arhitekte, male studije u usponu, dizajnere, umjetnike, fotografe, inženjerske tvrtke i druge koji imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti, najavljeno je iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Kako se podsjeća u najavi, kolekcija New Normal nastala je povodom festivala Zagreb Design Week 2020 i vrlo je brzo privukla pažnju internacionalnih medija specijaliziranih za dizajn te gostovala na virtualnoj izložbi Dutch Design Week i na London Design Weeku.

"Studio BOIR njome promišlja kako u kontekstu 'novog normalnog' uspostaviti ravnotežu između bliskosti i sigurne udaljenosti te nudi nove, konceptualne prijedloge pribora za jelo, koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje", dodaje se.

Riječ je o kolekciji konceptualnog posuđa za dvoje koje premošćuje jaz između bliskog i udaljenog te omogućuje dijeljenje hrane sa sigurne udaljenosti, istodobno povezujući i razdvajajući servirana jela.

Prototipi su izrađeni od čelika i prirodnog kamena kao odgovor na pleksiglas barijere koje priječe svaki pokušaj dijeljenja hrane između dvije osobe, čelik u pravilnim geometrijskim formama osigurava sterilnost, a prirodni kameni elementi ublažavaju dojam strogoće, napominje se.

U skladu s tom idejom razvili su set posuđa koji parovima omogućava ritual dijeljenja deserta i međusobnog hranjenja sa sigurne udaljenosti, posudu za kruh s pregradnom barijerom koja jasno definira iz kojeg odjeljka pojedinac uzima kruh, bez straha od fizičkog kontakta s bliskom osobom, stalak za pršut - reinterpretacija tradicionalne plate za serviranje pršuta, "amuse bouche plata" na kojoj centralna kamena stijena suptilno odvaja dvije strane tankog čeličnog pladnja te pladanj za dvoje kružne forme simbolički podijeljene skulpturalnim kamenom.

Dizajnerski studio BOIR primijećen je inovativnim proizvodom SAL⊥ – malom prijenosnom solanom, kojega je utjecajni web portal Dezeen uvrstio na svoju listu najboljih projekata u 2020. godini, dok je na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20 nagrađen kao najbolji cjeloviti projekt.

Studio je 2018. osnovao interdisciplirani tim - Vlatka Leskovar-Zidar, produkt dizajnerica, i Ivan Zidar, dizajner i školovani chef.

U povodu sudjelovanja na izložbi Time Space Existence, studio BOIR će idući tjedan na konferenciji za novinare u prostorima Intere, premijerno izložiti dio svoje kolekcije.

Gostovanje studija BOIR na izložbi Time Space Existence sponzoriraju Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Pula, Istarska županija, Erste banka te Infinum. Partner projekta je HDD.