MEDIJSKI MOGUL I SEKSUALNI PREDATOR

Harvey Weinstein i njegov skandal potaknuli su niz knjiga, filmova i serija. Evo najzanimljivijih

25.02.2020 u 13:08

Bionic
Reading

U dvije i pol godine, otkako su brojne žene Harveya Weinsteina prijavile za seksualno zlostavljanje, osramoćeni je medijski mogul postao predstavnikom svega lošeg u Hollywoodu - od rodne neravnopravnosti i neobuzdanosti muškog ega do seksizma i ušutkivanja žrtava seksualnih predatora. Kao rezultat skandala, izbačen je niz novih knjiga, filmova i televizijskih projekata koji istražuju razvoj priče, ali i cjelokupnu kulturu Hollywooda i utjecaj ovog slučaja na pokret #MeToo

Među knjigama, najvažnije su svakako dva bestselera, prije svega onaj iz rujna 2019., koji dokumentira istraživanje koje je i pokrenulo cijelu priču o Harveyu Weinsteinu. Radi se o knjizi 'Rekla je' (She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement) novinarki New York Timesa Jodi Kantor i Megan Twohey, koji donosi intervjue s preko 80 žena koje su javno optužile Weinsteina za seksualno zlostavljanje. Kantor i Twohey za svoj su rad nagrađene Pulitzerom.

Tu je i 'Catch and Kill' iz listopada 2019., u potpisu novinara Ronana Farrowa, sina Mie Farrow i Woodya Allena, koji je Weinsteina razotkrio u New Yorkeru i za svoj rad Pulitzera podijelio s Kantor i Twohey. Njegova knjiga, instantni bestseler, govori o samom Weinsteinu, ali i o brojnim izazovima s kojima se Farrow suočavao dok je istraživao o filmskom mogulu, a koji nalikuju zapletima kakvog špijunskog filma. Farrow je kasnije tijekom godine pokrenuo i podcast, kao nastavak na knjigu, a u intervjuima povodom izlaska knjige govorio je i da tu definitivno ima još toga što tek treba razotkriti. Time je nagovijestio da njegov doprinos pokretu #MeToo nije gotov.

Ranije ove godine izašao je i film 'The Assistant' ('Asistentica'), koji se oslanja na slučaj Weinstein. Radnja prati samo jedan radni dan asistentice Jane, koja je nedavno diplomirala i želi biti filmska producentica, a koja se na poslu suočava s tipičnom šablonom seksizma i seksualnog maltretiranja. Glume Julia Garner i Matthew Macfadyen.

Scenaristica i redateljica Kitty Green intervjuirala je nekoliko žena u filmskoj industriji, a u filmu joj je namjera, kako je rekla, ukazati učinke sustava koji je osmišljen tako da predatori sačuvaju svoju moć. Htjela se, uz to, fokusirati na žrtve, koje u mnogim medijskim izvještajima o ovakvim slučajevima padnu u drugi plan, nauštrb nasilnika. Green je za Guardian komentirala kako rast filmova ove tematike vidi kao pozitivan razvoj priče jer svi oni ljude jednostavno prisiljavaju da preispitaju vlastita ponašanja i da promisle kako mogu svoja radna mjesta učiniti pravednijima i sigurnijima.

  • +7
Harvey Weinstein Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Prošlogodišnji film 'One su bombe', koji je zaradio i nominaciju za Oscara, također se dotaknuo seksualnog zlostavljanja na Fox Newsu. Prozvani je, u ovom slučaju, bio Roger Ailes, medijski konzultant, bivši izvršni direktor Fox Newsa i ljubitelj Donalda Trumpa, koji je preminuo 2017., a kojega su 23 žene tužile za neprimjereno i predatorsko ponašanje. Među njima su i poznate voditeljice Megyn Kelly i Gretchen Carlson. U filmu Kelly glumi Charlize Theron, a Nicole Kidman je Carlson i fokus je upravo na njima, ženama koje su Ailesa uspjele 'skinuti' s njegovog trona.

Među dokumentarcima na temu #MeToo ističe se britanski 'Untouchable' (Nedodirljivi), redateljice Ursule Macfarlane, u kojemu bivši kolege i žrtve govore o usponu i padu Harveya Weinsteina.

Bilo je, uz to, i doticaja slučajeva drugih muškaraca nalik Weinsteinu, koji su zloupotrijebili svoju moć kako bi seksualno napastovali brojne žrtve. Dokumentarni serijal 'Leaving Neverland' tako se bavio optužbama na račun pedofilije Michaela Jacksona te 'Surviving R. Kelly', o optužbama s kojima se reper suočava već desetljećima - da je seksualno uznemiravao i zlostavljao brojne žene, među njima i tinejdžerke.

Appleova dramska serija 'The Morning Show', u kojoj glavne uloge imaju Jennifer Aniston, Steve Carell i Reese Witherspoon, nudi pogled iza kamera prije snimanja ranojutarnjih televzijskih emisija, pri čemu dobar dio inspiracije crpi iz slučaja Matta Lauera, voditelja NBC-a kojeg je nekoliko žena tužilo za silovanje i napastovanje.

Tu je i niz djela koja se bave pitanjem pristanka i seksualnog zlostavljanja. 'Believe Me' Jessice Valenti i Jaclyn Friedman tako uključuje eseje pisaca o tome kako treba vjerovati ženama koje progovore o seksualnim napadima; 'Whisper Network' Chandler Baker triler je o grupi žena koje se ujedine kako bi srušile direktora s poviješću seksualnog nasilja, a '#MeToo in the Corporate World', knjiga ekonomistice Sylvie Ann Hewlett koja analizira učinak pokreta na korporativnu Ameriku.

Na obzoru je, osim toga, niz radova koji se bave tematikom #MeToo. Jedna od iščekivanijih knjiga 2020. debitantski je roman Kate Elizabeth Russell 'My Dark Vanessa', za koji se tvrdi da je 'Lolita 21. stoljeća'. Izlazi u ožujku, a prijevod je u ovoj godini najavila domaća izdavačka kuća Znanje.

'My Dark Vanessa' govori o Vanessi Wye, ženi koja se nakon 17 godina suočava sa seksualnom vezom koju je imala s učiteljem engleskog u dobi od svega 15. Poticaj joj je optužba druge studentice, koja tvrdi da ju je učitelj seksualno zlostavljao. Knjiga je već izazvala rasprave jer je autoricu u siječnju druga spisateljica, Wendy C. Ortiz, optužila da je plagirala njezine memoare iz 2014., pod nazivom 'Excavation' Russell je objavila izjavu u kojoj navodi kako je 'Excavation' čitala, ali da se njena knjiga temelji na njenom vlastitom iskustvu iz tinejdžerske dobi.

HBO sprema dokumentarac 'On the Record', koji će se fokusirati na optužbe za seksualno zlostavljanje na račun Russella Simmonsa, utemeljitelja diskografske kuće Def Jam i jednog od najbogatijih hip-hop glazbenika, a producenti serije 'Surviving R Kelly' prošli su se mjesec vratili s nastavkom priče. 'Surviving R Kelly Part II: The Reckoning', tematizira drugu stranu pokreta #MeToo, zlostavljanja koje žrtve proživljavaju nakon što se ohrabre i iznesu svoje priče.