kazna i do 25 godina zatvora

Harvey Weinstein proglašen krivim u slučaju seksualnog zlostavljanja koji je pokrenuo globalni pokret #MeToo

24.02.2020 u 18:07

Bionic
Reading

Moćni holivudski producent Harvey Weinsten proglašen je krivim u postupku koji je obilježio globalni pokret #MeToo

Weisten je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje bivše produkcijske asistentice Mimi Haleyi 2006. i silovanje glumice Jessice Mann 2013.

Haleyi je svjedočila da ju je Weinstein prisilio na oralni seks u njegovu domu 2006. Mann ga je optužila za silovanje u hotelskoj sobi na Manhattanu što je opisala kao 'iznimno ponižavajući' odnos.

Weinstein je osuđen za dvije od pet točaka optužnice, odnosno nije osuđen za najteža kaznena djela - 'predatorski seksualan napad' i 'silovanje u prvom stupnju'. Osuđen je za 'kriminalni seksualni čin' i 'silovanje u trećem stupnju'.

Kako piše New York Times, Weinsteinu prijeti i do 25 godina zatvora, a sa suđenja odveden je odmah u zatvor gdje će čekati izricanje kazne. Kazna bi trebala biti poznata 11. ožujka.

On je suočen i s optužbama za silovanje i seksualno napastovanje na sudu u Los Angelesu, a pravorijek u tom slučaju tek treba stići.

  • +7
Harvey Weinstein Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Od 2017. je više od 80 žena optužilo Weinsteina za neprimjereno seksualno ponašanje. Kroz pokret #MeToo žene su optužile moćne muškarce u biznisu, medijima i politici za seksualno uznemiravanje.

#MeToo

Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.

"Harvey Weinstein djelovao je nekažnjeno i bez grižnje savjesti desetljećima u Hollywoodu. Bez obzira na to, trebale su godine i milijuni glasova da bi pravosudni sustav proglasio krivim jednog muškarca", objavio je u pripopćenju pokret #MeToo.

Prekretnica bi to mogla biti i za pravosuđe kada se radi o ovakvim tipovima procesa koji rijetko završavaju osudama. "To će imati ogroman utjecaj" predviđa Bennett Gershaman, profesor prava na sveučilištu Pace u New Yorku.

Poznate glumice i aktivistice pozdravile su također današnju odluku.

"Zahvalnost hrabrim ženama koje su svjedočile", napisala je na twitteru Rosanna Arquette.