Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

[FOTO] U Zagrebu predstavljen roman 'Hippocampus' austrijske književnice Gertraud Klemm

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.10.2022 09:46
  • Objavljeno 12.10.2022 u 09:40
Predstavljanje knjige Hippocampus autorice Gertraud Klemm

Predstavljanje knjige Hippocampus autorice Gertraud Klemm

Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića ugostila je sinoć predstavljanje knjige 'Hippocampus' Gertraud Klemm, koji je u prijevodu Stjepanke Pranjković objavila izdavačka kuća Hena com u sklopu EU projekta Europa iznutra i izvana

Na promociji romana sudjelovali su Gertraud Klemm, autorica romana, zatim Jadranka Pintarić, književna kritičarka, Stjepanka Pranjković, prevoditeljica romana i Nermina Husković, urednica romana te Ines Meštrović, konsekutivna prevoditeljica.

Podsjetimo, nedavno smo objavili i veliki intervju s Heninin urednikom Hrvojem Kovačem o ediciji Europa iznutra i izvana, u sklopu koje je objavljen i roman Gertraud Klemm. Kakvi nas još prijevodi čekaju, čitajte u intervjuu na ovom linku.

  • +20
  • +17

Predstavljanje knjige Hippocampus autorice Gertraud Klemm

Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

O romanu:

Helene Schulze je mrtva i austrijska kritika staru feminističku vješticu napokon može mirne duše nominirati za najveću njemačku književnu nagradu. Uostalom, najbolja je spisateljica – mrtva spisateljica. No njezina prijateljica Elvira odlučuje nizom akcija uskrisiti Helene, njezinu književnu ostavštinu i zajedničku revolucionarnu mladost, sve uz pomoć mladoga snimatelja Adriana, koji će njezine performanse evidentirati snimkama i objaviti urbi et orbi. Od postavljanja perika na konjaničke spomenike i izložbe pelena, Elvirine će akcije bivati sve provokativnije… Ovaj je roman duhovit protest protiv muške dominacije u umjetničkim krugovima i gorka satira na račun društva u kojem po piscima imena dobivaju institucije, a po spisateljicama – salate.

Gertraud Klemm, enfant terrible austrijske književne scene, napisala je posvetu ženskom prijateljstvu i odanosti u prozi natopljenoj revoltom i potragom za pravdom. Bez dociranja, oblikujući zabavan, humorističani nepredvidljiv roman ceste, Klemm oštricom ironije otvara konzervirane običaje i tradicije – kojih nismo ni bili svjesni.

"Gertraud Klemm u Hippocampusu razotkriva licemjerje književne industrije, kao i čoporski nastrojenu političarsku kastu. Pritom uspijeva napisati prekrasne odlomke koje biste voljeli podcrtati." Helmut Atteneder, Oberösterreichische Nachrichten

"... ova autorica progovara s težinom, gnjevom i snagom, u osvježavajućoj, čistoj izravnosti, i trebala bi postati obveznom lektirom." Anne-Dore Krohn, Poetenfest Erlangen

"Eksplozivno, agresivno i pritom neopisivo zabavno." Katrin Hillgruber, Der Tagesspiegel

O autorici:

Gertraud Klemm (Beč, 1971.) suvremena je austrijska spisateljica. Po struci je biologinja, a danas se isključivo bavi pisanjem i aktivizmom. U svojim romanima istražuje različite fasete bivanja ženom u suvremenom svijetu. Dosad je objavila pet romana, knjigu eseja, dnevničke zapise i zbirku kratkihpriča. Za tekst Ujjayi 2014. dobila je nagradu „Ingeborg Bachman“, roman Aberland donio joj je nominaciju za „Deutscher Buchpreis“ (2015.), a roman Herzmilch ponio titulu najboljeg romanesknog debija (2015.) te je nominiran za EUPL. Među nagradama treba istaknuti i austrijsku nacionalnu „Outstanding Artist Award für Literatur“ (2020.) te nagradu „Ernst Toller“ (2021.), kojom se odaje priznanje politički angažiranim autorima, za koju je ponajzaslužniji njezin posljednji roman Hippocampus, objavljen 2019.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!