večeras

'Beštije' premijerno u Teatru &TD

02.06.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Premijera autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko 'Beštije' održat će se večeras, 2. lipnja u Velikoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati. Ulaz je isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 3., 27. i 28. lipnja u 20 sati, javljaju nam iz tog kazališta

Predstava Beštije autorski je projekt nastao generiranjem vlastitih iskustava odrastanja u dalmatinskim gradovima i mjestima te specifičnostima koje to podneblje ima. Često fetišizirano kroz prizmu prirodnih ljepota, priobalje, osim brojnih sunčanih sati, itekako ima i svoje mračnije strane koje čine surovost prirode, odgoja i hijerarhije u kojoj su stariji uvijek u pravu iz čega proizlazi nemogućnost dijaloga. Tišina, koju prekida tek poneki zvižduk vjetra ili zvuk morskih valova u daljini, iako pogodna da mlade baci u očaj, u njima često ostavlja prostor za imaginaciju i sanjarenje.

Upravo se tome prepuštaju i naši likovi – Bura, Biserka i Šime, predstavnici mlađe generacije, koji monotonu svakodnevicu nastoje razbiti potragom za novim, još neistraženim idejama. U tom će im pothvatu nenadano pomoći Toma, stranac koji stiže u njihovo mjesto, a koji ne poznaje sredinu i ljude s kojima se susreće. Njegov naivan pogled i romantičan narativ koji gradi oko malog mjesta i njegovih stanovnika, u njihovu će rutinu uvesti toliko željenu promjenu, ali će njome ujedno poremetiti odnose među stanovnicima. Stariji stanovnici će, na sunce koje neumoljivo prži, iznijeti davno zakopane tajne o kojima se ne govori na glas, ali koje itekako žive skrivene u kamenu, dok će mlađi poželjeti bijeg od prošlosti. Upisana u ritualne prakse koje okupljaju zajednicu, prošlost je predugo u suživotu s mještanima da bi se od nje tek tako otrgnuli.

  • +6
Beštije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Dubroja

Predstava se referira na motive filmova Dogville, Manderlay i Breaking the Waves Larsa von Triera, The Wicker Man Robina Hardyja te Midsommar Arija Astera.

Režija: Kristina Grubiša

Dramaturgija: Karla Leko

Igraju: Alma Prica, Ema Šunde, Lara Nekić, Igor Golub, Marin Stević, Luka Knez

Scenografija: Matej Kniewald

Kostimografija: Marijana Cigić

Oblikovanje svjetla i video: Martin Šatović

Glazba: Nikola Krgović

Scenski pokret: Una Matija Štalcar-Furač

Dizajn: Mislav Lešić

Reklamni song: Ivan Španja

Producent: Igor Markić-Nikolac

Inspicijentica: Zrinka Bačić