KOMENTAR ĐURĐICE KLANCIR

Što će reći Milanović kad Baldasar zapjeva Thompsona?

24.05.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Uoči drugog izbornog kruga mnogi su se kandidati našli u nezahvalnoj poziciji udvaranja najširem biračkom krugu. No izgleda da je kandidatima SDP-a najteže: njihov predsjednik iz dana u dan divi se svom osobnom urbanom elitizmu, a ostatak želi protjerati na Bizant i baš ga briga za pokušaje lokalnih lidera da uspostave komunikaciju s 'bizantincima'

'Meni se sviđa Tuđmanov spomenik. I premda sam agnostik i član SDP-a, ako dobijem izbore, i križ i Tuđmanov spomenik ostaju', naglasio je kandidat Kukuriku koalicije Ivo Baldasar, sada usred drugog kruga, u intervjuu Globusu. Očekuje ga težak duel s kandidatom HDZ-a i pridruženih desnih stranaka Vjekoslavom Ivaniševićem.

Vodi se borba za preostale glasače, npr. one koji su dali glasove Željku Kerumu ili nezavisnoj listi Marjane Puljak ili one koji uopće nisu izašli na izbore.

Baldasar kao da je izabrao osobito težak put, želi se dopasti svima, ali baš svima… Naravno, tko bi očekivao da će netko od kandidata najaviti rušenje križa ili spomenika, ali Baldasar je otišao korak dalje i za sam spomenik dr. Franji Tuđmanu odlučio naglasiti da mu se – sviđa. I ne samo to: on je bio na Gay prideu u Splitu, ali ima i prijatelje koji ne podržavaju LGTB zajednicu, što njemu ne smeta, kao što mu ne smeta, naglašava, ni desnica.

Ivo Baldasar podijelio je s čitateljima da voli slušati i neke pjesme Marka Perkovića Thompsona, posebno mu je omiljen hit 'Zaustavi se, vjetre', ali zapravo najradije sluša Leonarda Cohena.

Kakva je to muka kada se pokušavate dopasti prevelikom krugu ljudi.

Evo i Vrkića u Osijeku na sličnom zadatku, koliko je taj stranaka prošao i promijenio, a sada se našao u jedinstvenom poduhvatu, kao kandidat Kukuriku koalicije surađuje s HDZ-om i Antom Đapićem, bivšim liderom HSP-a, osumnjičenim svojedobno za falsificiranje magisterija.

Ali Baldasarove muke mora da su jedinstvene. Vrkić upravo uspješno koristi činjenicu da je sada kao 'nestranački', Ivo Bilić u Zadru isto to sada naglašava, ali Baldasar jest član SDP-a. Od 2000. doduše. Nije ni on stara garda.

Usred priprema za drugi krug glasovanja za gradonačelnika koji se tako žarko želi dopasti narodu, osobito Kerumovim tradicionalnim glasačima, nije li velik problem taj elitistički kurs vrha SDP-a? Taj svađalački ton predsjednika stranke i premijera? To insinuiranje da 'urbani' prirodno glasuju za njihovog kandidata u Zagrebu? I da nešto nije u redu s onima koji glasuju drugačije? Da su možda... seljačine? Ili da su SDP-ovi ministri zaposjeli zadnju crtu obrane u borbi 'između mraka i moderne Europe'. Zadnje je preseljenje nepoželjnih usmjereno na Bizant. 'Tko hoće na Bizant, nek' ide na Bizant', komentirao je odluku Ustavnog suda o propustima ministra Jovanovića oko uvođenja spolnog odgoja. Iako još nije pristiglo pojašnjenje iz Ureda premijera o tome što premijer točno misli kada šalje ljude na Bizant, dade se naslutiti da on nipošto ne misli na sjaj i slavu Bizantskog Carstva.

Ako on tjera ljude koji po njegovoj procjeni nisu dostojni kročiti zemljom direkt na Bizant, kako li će sada njegov Baldasar pokušati pribrati te potencijalne bizantince da mu ostanu ovdje i da mu daju glas?

Prvi krug, šokantan za sve kandidate Kukuriku koalicije, i za sam vrh stranke, bio je izgleda edukativan samo za predstavnike na terenu. Dok Zoran Milanović i njegovi stranački odabranici u Vladi i dalje forsiraju elitizam i prezir prema nerazumnim glasačima svake vrste, sada usred drugog kruga, svjedočimo glavinjanju kandidata te iste stranke na terenu, koji se grozničavo žele dopasti tim istim glasačima.

Zoran Milanović traži utjehu kada smatra da je njegova stranka, odnosno Koalicija, izgubila podršku na terenu zbog nepopularnih poteza koje mora povlačiti Vlada. Ne želi prihvatiti to da su upravo ovi lokalni izbori više nego išta prije bili test njihove komunikacije, odnosa prema običnim ljudima, da su rezultati ovih izbora bili neumoljivi matematički izračun njegova osobnog snobizma.

On sam proglasio je borbu između 'urbane' i 'seljačke' Hrvatske, naravno, onako kako je on vidi, uvjeren da je on osobno najbolje i idealno od urbanog.

Kako da onda preživljavaju njegovi kandidati udaljeni od njegova urbanog postamenta? Trude se što više udaljiti od njegova lika i djela.

Baldasar se odlučio u svom nastupnom intervjuu u Globusu kritizirati Vladu. Hrabro joj je dao ocjenu 3. Novinar se pak trudio naglasiti da Baldasar 'nije tipičan SDP-ovac, točnije nije tipičan političar'.

Baldasar je pak mnoge iznenadio kada je odlučio naglasiti i svoje gej i antigej prijatelje, i uvažavanje desnice, i Thompsona, i križ. Možda čovjek, za razliku od predsjednika svoje stranke, tako šalje signale da želi iskreno komunicirati sa svima?

Je li to samo za potrebe osvajanja bizantinaca ili za ozbiljno? Je li Thompson – Thompson, i kada ga zapjeva 'ne baš tipični SDP-ovac'? Nek' prođe što prije taj drugi krug. Da se više ljude ne zbunjuje.

A Zoran Milanović da zbroji što mu je još ostalo u njegovom elitnom urbanom krugu, a što mu je već prebjeglo među bizantince.