SASVIM OSOBNO

10 stvari koje vam želimo u 2013.

31.12.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Ne znamo kakva vam je bila 2012, ali ako vam se u 2013. dogodi barem jedna od stvari koje vam je u svom ispovjednom tekstu poželio novinar i kreativni direktor tportala, naredna godina mora biti bar malo bolja

Osjećate li se prilično glupo kad nekome nešto čestitate, a zapravo i ne osjećate ono što osjeća onaj kome je čestitka upućena? Ja, bogme, da – tolike sam usmene čestitke, poljupce, mailove, razglednice i virtualne poruke u životu uputio, a da nisam mogao niti pojmiti kako se osjeća primatelj koji je upravo napunio x godina života, diplomirao, dobio dijete ili položio vozački. Pogotovo danas, kad čestitaš ljudima rođendan samo zato što te je ošamarila notifikacija na Facebooku.

Razmišljam o ovome u vremenu kad stvari idu u tom pravcu da bi ljudima, umjesto čestitki, svako malo trebao izražavati sućut na novoj nagaznoj mini koju im je život podvalio. Zaključujem da su i ti izrazi žalovanja zapravo, u najvećem postotku, neiskreni – ako ti neka lova sjedne svakog desetog u mjesecu, nikad se ne možeš uživjeti u muku onoga tko je upravo dobio otkaz, ako ti je dijete zdravo, možeš se tek površinski identificirati s roditeljima djece s posebnim potrebama itd.

Stoga postavljam ovu novogodišnju čestitku krajnje sebično – želim vam deset stvari (deset je lijep broj za internet) koje želim i sebi, a ako se ni u jednoj od njih niste pronašli, onda vam želim prvo što vam padne na pamet. Meni je, eto, palo sljedeće:

-želim vam da u 2013. pošteno i, ako već ne krvavo, onda bar u znoju lica svog zaradite svoju plaću i sve dodatke koji vam po ugovoru s vašim poslodavcem pripadaju. Ako vam je MMF, Slavko Linić ili Vaš gazda d. o. o. namijenio drukčiju sudbinu, želim da od ministra Marasa otmete novce iz pretpristupnih fondova, otvorite firmu za 10 kuna i napravite najbolji ajvar ili rakiju koje je čovječanstvo vidjelo. I zovite da probam.

-želim vam da put koji svakodnevno prolazite od doma do posla truckajući se u automobilu i pokušavajući naći mjesto za parking barem jednom u 2013. prijeđete biciklom i poput gazele prozujite pored svih tih prometala i ljudi u njima kojima svaki dan na raskrižjima psujete užu i širu obitelj. Vjerujte, isplatit će se.

-želim vam da, ukoliko barem jednom iduće godine u vašoj zgradi ili susjedstvu netko bude bušio zidove u kasnim satima ili isprobavao kućni raketni sustav nakon pobjede Hrvatske nad Srbijom u Kragujevcu, makar pročitate nove odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili kućni red te po mogućnosti postupite po njima (prijavite počinitelja i strpljivo pričekate novčanu kaznu, a potom s guštom zamolite susjeda da je objesi na oglasnu ploču)

-želim vam da, umjesto cjelovečernjeg pikanja po torrentima, netu ili mobitelu te katkad besmislenog prepucavanja ispod članaka, barem jednu večer odete u kino, na koncert, predstavu ili izložbu te se provedete kao nikad prije u životu

-ako ste, pak, baš toliko zapeli za komentiranje na portalima, želim vam da s nekim u narednoj godini vodite (dovoljno je jednu) smislenu raspravu o temi kojom se bavi članak ispod kojega raspravljate. Naravno, bilo bi još bolje kad biste tu raspravu vodili uz kavu ili napitak po izboru, uživo, uz živahnu gestikulaciju, no bez naglih pokreta.

-želim vam da u 2013. odete na barem jedno fantastično putovanje za koje nećete morati dizati kredit, na mjesto koje ćete pomno odabrati i koje će vas toliko očarati da nećete imati primjedbi na izgled konobara, razinu higijene na mjestu na kojemu ste smješteni ili za nijansu prezačinjen lokalni specijalitet.

-kad smo već spomenuli kredit: svi ga imate, svi znate da su rate neumoljive i da će sjesti na račun tog i tog u mjesecu. E, želim da se barem jednome od vas omakne greška u sustavu i da vam na račun niotkuda sjedne 1.245.000.00 kuna (jedan posto rashoda hrvatskog državnog proračuna) koje ćete potom, bez ikakve pompe, donirati u humanitarne svrhe

-ukoliko se, zlu ne trebalo, nađete u nekoj grdnoj neprilici zdravstvenog karaktera i ne budete imali drugog izlaza, želim vam da vam na račun sjedne makar jedan posto gore navedenog doniranog iznosa, a nakon toga neka vam je medicina od pomoći.

-ne sumnjamo da imate savršen seksualni život, ali želim vam da baremjednomisprobatesavjete naše rubrike Sex files, koja vam iz dana u dan objašnjava što to žene ne znaju o muškarcima, muškarci o ženama, čime jedni druge mogu iznenaditi i slične misterije orga(ni)zma. Dakako, ako probate, javite nam kako je bilo.

-na koncu, želim da vam klub, ma koji on bio, prezimi u Europi: ovo će se, makar geopolitički, napokon ostvariti.

Sretna nova 2013!