PROSVJED NA MARKOVU TRGU

Srami li se Vlada zbog tretmana ove djece?

14.12.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovali su na Markovu trgu zahtijevajući od Vlade izmjene zakona o statusu djece i njihovih roditelja, prije svega da se djeci omogući normalna socijalizacija te da status roditelja skrbnika bude fleksibilniji, javlja 24 sata. Okupili su se pod motom 'S poteškoćama se možemo nositi – s nepravdom ne!'

Okupljanjem na Markovu trgu roditelji djece s poteškoćama u razvoju željeli su Vladi jasno poručiti kako, osim borbe za zdravlje svoje djece, imaju sve veće probleme s administracijom i birokracijom te su ih pozvali da riješe brojna otvorena pitanja.

'Moja Selina ima 11 godina i cerebralnu paralizu, a ja ne mogu dobiti status roditelja skrbnika jer je ona četiri sata u školi. Pitam što je s ostalih 20 sati? Zanima me tko se o njoj brine tih 20 sati?', požalila se novinarima Sabina Lončar, jedna od inicijatorica prosvjeda.

Isti problem ima i Nataša Čizmešija iz Petrinje, čija šestogodišnja curica ima cerebralnu paralizu. Nataša već deset mjeseci čeka na rješenje statusa roditelja skrbnika.

'Još čekamo rješenje, a procedura je duga. No to nam nije jedini problem. Želim da mi dijete postane ravnopravan član društva, a to je jako teško bez socijalizacije koja joj je onemogućena. Dvije godine se borimo da bude dva sata u vrtiću i da ja to vrijeme budem uz nju, ali nisam naišla na dobru volju', ukazuje Nataša Čizmešija.

Jedina joj je želja da joj se kći 'može igrati s drugom djecom i da ne bude stigmatizirana'.

Zbog autizma, prenose 24 sata, u vrtić nisu primili ni četverogodišnjeg Ervina Barakovca. Majka Nives se požalila da ga nijedan vrtić ne želi primiti, iako je to vrlo bitno za njegovo socijaliziranje.

Predstavnike roditelja djece s posebnim potrebama primila je i potpredsjednica Vlade, ujedno ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Obećala je da će Vlada uvažiti njihove zahtjeve i razmotriti ih. Idući sastanak, kako je najavila, održat će se krajem siječnja 2013. godine. Dodala je da u travnju iduće godine slijedi promjena zakona o kategorizaciji dobivanja statusa roditelja skrbnika te da roditelji više neće morati ići na vještačenja, već će vještaci dolaziti k njima.