GREŠKA BANKARA

Nezaposlenoj majci četvero djece banka uplatila 3,2 milijarde kuna

01.06.2012 u 13:39

Bionic
Reading

Jedna Zagrepčanka, ni krivi ni dužna, postala je milijarderka nakon što joj je na račun sjelo 3.200.000.000 kuna ili slovima: tri milijarde i dvjesto milijuna kuna

Klijentica Hrvatske poštanske banke željela je na svoj račun uplatiti skromnih 50 kuna, no greškom bankara, umjesto novčanice s likom Ivana Gundulića, u polje za iznos na uplatnicu je upisao broj računa.

Kada je shvatio pogrešku, nastala je panika. Odmah su iz HPB-a nazvali svoju klijenticu, inače nezaposlenu i majku četvero djece. Čim je bankar nazvao ženu, ona ga je u nevjerici slušala. Vjerojatno si nije mogla ni zamisliti koliko je velika svota koja joj je sjela na račun i kako bi bilo dobro da tamo i ostane jedno duže vrijeme. Prilično se zbunila kada su joj nakon nekoliko sati na vrata pokucali djelatnici HPB-a tražeći od nje da potpiše kako joj mogu raspolagati novcem na računu. Što je ona i učinila.

Naime, u slučaju ovakve pogreške banka ne smije raspolagati novcem građana. Zbog toga vlasnik računa na koji je pogrešno uplaćen novac mora potpisati suglasnost banci da novac uzme natrag. Ako klijent odbije potpisati suglasnost, banka pokreće sudski postupak i tužbom traži prisilnu naplatu, otkrili su za 24sata bankari. Istaknuli su kako sud obično blokira iznos i njime se do okončanja postupka ne može raspolagati.

Iz banke su za 24 sata poručili kako njihovi djelatnici nisu strojevi i pogreške su uvijek moguće.