CELEBRITY CHEFOVI

U kuhinji se ponekad basnoslovno zarađuje, na vrhu su dvojica koje svi znaju

05.10.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Nije nikakva tajna da biti chef može biti itekako profitabilno radno mjesto, mnogo je primjera slavnih kuhara koji zarađuju milijune dolara. Nije to ni neko iznenađenje, jer — poput nogometaša — slavni chefovi moraju imati puno smisla za posao, a pogotovo kuharskog znanja i umijeća koji će od njih napraviti brend.

Poznato je da su neka od najpoznatijih imena kulinarstva stvorili cijela carstva, s vođenjem nekoliko restorana koji se ponekad nalaze na raznim stranama svijeta, ali i televizijskim emisijama, knjigama, reklamnim ugovorima...

Bilo je i slučajeva kad su neka od velikih imena potonula kad su svoje poslove razvili više od svojih mogućnosti, ali ipak i onih koji su se uspjeli nositi s tolikim teretom. Takvih je i petnaest koje navodimo kao najbogatije na svijetu.

15 Alain Ducasse

Bogatstvo Alaina Ducassea kao kuharske superzvijezde procjenjuje se na čistih deset milijuna dolara. Radio je u nekim od najpoznatijih svjetskih restorana, a njegove knjige s receptima su globalni bestselleri. Rođen je u Francuskoj i počeo je kao slastičar, ali se brzo uspinjao na ljestvicama i uskoro postao jedan od najslavnijih francuskih chefova, da bi onda svoj talent prenio i drugdje, najprije u SAD. Danas ima restorane s Michelinovim zvjezdicama širom svijeta, a njegova jednostavna ali inventivna kuhinja donijela mu je nepodijeljene pohvale i reputaciju jednog od najvećih.

14. Paula Deen

Paula Deen je istinska zvijezda južnjačke kuhinje u SAD-u, poznata po lakim receptima dostupnim na internetu. Dosad je izdala 15 kuharica, a vodi nekoliko TV emisija, uvijek s njezinim imenom u naslovu: 'Paula’s Best Dishes', 'Paula’s Home Cooking', 'Paula’s Party'... Vlasnica je i dvaju popularnih restorana u Savannah u Georgiji gdje i živi; 'Lady & Sons' i 'Paula Dean’s Creek House'. Premda je zbog svojedobnih političkih nekorektnih, rasno obojenih izjava pala u određenu nemilost, ostaje jedna od najbogatijih, 'teška' oko 16 milijuna dolara.

13. Mario Batali

Mario Batali poznat je po talijanskoj kuhinji i vlastitoj liniji posuđa za kuhanje, . Vlasnik je nekoliko restorana, a pod njegovim imenom proizvode se umaci za tjesteninu i maslinovo ulje. Osim što radi kao chef, sudjeluje u nekoliko TV emisija u SAD-u. Bogatstvo mu se procjenjuje na 25 milijuna dolara.

12. Marco Pierre White

Marco Pierre White, često spominjan kao jedan od najbolje plaćenih chefova, radio je u nekim od najprestižnijih hotelskih kuhinja, poput Ritza. Bio je i sudac na nekoliko kuharskih TV natjecanja, a napisao je i više knjiga. Danas je u mirovini, ali je i dalje vrlo prisutan u ugostiteljstvu kao dioničar u brojnim restoranima. Procijenjen je na 40 milijuna dolara.

11. Bobby Flay

Više se visokocijenjenih restorana vezuje uz ime Bobbyja Flaya koji je izgradio cijelo carstvo koje uz restorane uključuje i posuđe, kućanske aparate, piše knjige, često je na TV ekranima kao domaćin u emisijama na Food Networku, a često ga zovu Grillmaster. Različite su procjene njegovog bogatstva, kreću se između 40 i 60 milijuna dolara.

  • +9
Najbogatiji chefovi Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

10. Guy Fieri

Kao domaćin popularnih emisija poput 'Diners, Drive-Ins and Dives'  ili 'Guy’s Grocery Games', Guy Fieri je postao jedno od najprepoznatljivijih lica kulinarskih TV proizvoda, posebno kod ljubitelj (pre)obilnih porcija. Njegova vojska obožavatelja voli ga gledati kako putuje po malim američkim mjestima, i iskazuje istinsku ljubav prema hrani. Naravno, Fieri je i chef, a bogatstvo mu se procjenjuje na nešto više od 50 milijuna dolara.

9. Ina Garten

Poznata po nadimku Bosonoga grofica po emisiji 'Barefoot Contessa' koju vodi na Food Networku, Ina Garten je ime i popularnost izgradila na svom 'domaćinskom' kuhanju i smirujućoj osobnosti. Osim te emisije, ima još jednu, a napisala je brojne kuharice, kolumne u časopisima, dizajnirala kućne proizvode... Bogatstvo? Blizu 60 milijuna dolara.

8. David Chang

Na isti iznos od oko 60 milijuna dolara procijenjen je imetak i Davida Changa, vlasnika i glavnog chefa restoranske grupacije Momofoku, u koju spada nekoliko vrlo popularnih restorana u New Yorku. Osim toga, izdao je nekoliko kuharica i bio je sudac na popularnom kuharskom natjecanju 'Chopped'. Danas je jedan od najuspješnijih i najpoznatijih chefova na svijetu.

7. Emeril Lagasse

Emeril Lagasse je još jedan koji je slavu i bogatstvo stekao na Food Networku gdje vodi nekoliko emisija. Napisao je i izdao i nekoliko kuharica, najpoznatije su 'The Essence of Emeril' i 'Emeril’s New New Orleans Cooking'. Osim kao kuhar, uspješan je i kao vlasnik i voditelj restorana u New Orleansu, Las Vegasu i Orlandu. Dobitnik je i nekoliko nagrada, poput svojedobnog proglašenja za najboljeg chefa američkog jugoistoka. Procijenjen je na oko 70 milijuna dolara.

6. Wolfgang Puck

Wolfgang Puck je priznat u cijelom svijetu kao jedan od najutjecajnijih chefova današnjice. Rođen je u Austriji, u mladosti je radio u najfinijim europskim restoranima, a 1981. otvorio je restoran 'Spado' u Las Vegasu. U sljedećim godinama zavrijedio je velike pohvale za inovativnost, bio pozvan da priprema banket na 92. dodjeli Oscara, ali poznat je i po humanitarnom radu. Procijenjen je između 90 i 120 milijuna dolara.

5. Rachael Ray

Uz vrlo popularnu TV emisiju za koju je osvojila nagradu Emmy, Rachael Ray je napisala brojne kuharice i ima svoju liniju posuđa. Nije stoga ni čudo što je na računu skupila oko 100 milijuna dolara. Kao jedan od razloga njezine goleme popularnosti obično se navodi da je ostala čvrsto prizemljena, a na ekranu odaje dojam tople i šarmantne osobe.

4. Thomas Keller

U kasnim osamdesetim godinama 20. stoljeća Thomas Keller je otvorio svoj prvi restoran, 'The French Laundry' u dolini Napa u Kaliforniji, i vrlo brzo zavrijedio Michelinovu zvjezdicu. Danas je vlasnik nekoliko restorana, najpoznatiji su 'Per Se' i 'Bouchon', a napisao je i nekoliko kuharica. Bogatstvo mu se procjenjuje na nešto više od 100 milijuna dolara, no istodobno ima neprofitnu organizaciju Keller Restaurant Relief Fund koja pomaže akterima ugostiteljskog biznisa koji zapadnu u financijske teškoće.

3. Nobu Matsuhisa

Japanski majstor Nobu Matsuhisa slavu je stekao svojom inventivnom kuhinjom oslonjenom na tradiciju. Svoj prvi američki restoran otvorio je 1987. na Beverly Hillsu, i otad ih je otvorio više od trideset širom svijeta. Otud i oko 200 milijuna dolara na koliko se procjenjuje njegovo bogatstvo. Chef Nobu ima i reputaciju istinski dople i gostoljubive osobe, često se u svojim restoranima druži s gostima čineći da se osjećaju kao kod kuće.

2. Gordon Ramsay

Jedan od onih koje dobro znaju i naši TV gledatelji, Gordon Ramsay je stekao ogromnu slavu zahvaljujući popularnim TV emisijama među kojima su najpoznatije 'Hell’s Kitchen' i 'Kitchen Nightmares'. Zanat je učio u nekim od najboljih londonskih restorana, a smatra ga se jednim od najboljih svjetskih chefova. Zaštitni znak su mu svježi sezonski sastojci i majstorsko kuhanje. Imetak mu je procijenjen na 220 milijuna dolara.

1. Jamie Oliver

Tko još ne zna za Jamiea Olivera? Godinama je u restoranskom poslu, neki projekti su mu i propadali, ali je ipak najpoznatiji po svom televizijskom radu kao zvijezda nekoliko emisija u kojima često voli 'obične' ljude kako lako i brzo pripremati delicije. I njegove kuharice su globalni bestselleri, vlasnik je nekoliko restorana kao i uspješne linije hrane. Očito, poslovna strana mu ide dobro koliko i kuhanje, pa je rezultat i imetak od oko 300 milijuna dolara. I on se bavi društveno korisnim radom, veliki je zagovornik zdrave prehrane učenika u britanskim školama.