KUHANJE ZA POČETNIKE

Ovo 21 kuhinjsko pomagalo svaki kuhar bi morao imati

  • Autor: I.P.
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 18:48
  • Objavljeno 22.09.2022 u 18:48
tportal

Izvor: Pixabay / Autor: Pixabay

Kuhanje je postalo jedan od omiljenih hobija, dovoljno je vidjeti cijele gomile kuharskih emisija, od edukativnih, preko demonstracije znanja poznatih chefova, do realityja i natjecanja talenata. Milijuni žena i muškaraca nastoje oponašati ono što im se prikazuje na televiziji, s manje ili više uspjeha, ali taj masovni entuzijazam doista je divljenja vrijedan.

Naravno, kao i u svemu, tako vrlo često i u kuhanju — uz svu volju i kreativnost — vrijedi stara uzrečica 'Bez alata nema zanata'. Možete imati ne znam kako dobru ideju što napraviti s kvalitetnim komadom mesa, ali ako nemate dobar i oštar nož, možete se 'slikati'.

Pokušat ćemo vam pomoći ako pokušavate opremiti svoju novu i blistavu kuhinju, bilo da je želite obogatiti ili 'srezati' višak gadgeta. Ovaj vodič ukazat će vam koji pribor treba nabaviti, a da će vam doista biti potreban. Malo tko doista ima prostora da u svoju kuhinju smjesti sve ono za što vam se u specijaliziranim trgovinama čini da vas 'zove' na kupovinu, sve one gulilice, čistače koštica, drvene žličice... Naravno, mnogi bi u ovaj popis uvrstili i štošta drugo, no to je nadgradnja, ovo je osnova.

  • +16
  • +13

Kuhinjski pribor

Izvor: Pexels / Autor: Castorly Stock

Kuharski nož

Dobar nož je najbolji prijatelj svakog chefa, i jedna od stvari za koju ćete sebi uvijek zahvaljivati na dobrom ulaganju, čak i kad kupite neki skuplji primjerak. Kvalitetan karbonski nož s oštricom od nehrđajućeg čelika ostat će dovoljno oštar dulje vrijeme, ali za pravi izbor posjetite neku specijaliziranu trgovinu i izaberite komad koji vam najviše odgovara. To bi značilo da je ugodan za držanje, da vam je uravnotežen u ruci, ne previše težak, ali ne i prelagan. To je komad pribor kojega ćete koristiti više nego ijedan drugi, pa ga morate i dobro održavati.

Metalna lopatica

Čvrsta metalna, ili kvalitetnija plastična, lopatica, odnosno špatula ključni je alat za sva jela u kojima je potrebno okretanje hrane, ili serviranje i slaganje 'plosnatih' jela. Mislim prvenstveno na, recimo, jaja, palačinke, pečeno povrće, ribu, neka mesna jela... Mogli bismo ovako do sutra nabrajati, toliko je važan ovaj komad pribora.

Silikonska lopatica

Silikonska lopatica ili špatula vrlo je važna kod skupljanja hrane iz, recimo, blendera, ili iz zdjele u kojoj smo miješali tijesto ili neko drugo jelo. Ne treba ni spominjati premazivanje kolača i torti. Važno je kod kupovine paziti da materijal bude silikon, a ne guma, inače riskirate topljenje na višoj temperaturi. Nije loše imati i posebne lopatice za slatkiše i za slanu hranu, posebno ako volite koristiti začine ili u najmanju ruku luk.

Pjenjača

Pjenjače dolaze u svim oblicima i veličinama, ako ne želite cijelu kolekciju sasvim će vam dovoljna biti jedna srednje veličine koja vam dobro leži u ruci. Trebat će vam za miješanje suhih sastojaka prije pečenja kolača i kruha, ili za miješanje jaja za omlet i fritaju, za ukuhavanje... Dobro bi bilo imati i plosnatu pjenjaču, dakle ne u obliku balona, koja je jako pogodna za umake i za mućenje jaja.

Rebrasta žlica

Bez obzira je li drvena ili metalna, perforirana ili rebrasta žlica uvijek dobro dođe. Pomaže kao svojevrsno cjedilo, i za odvajanje čvrstih od tekućih sastojaka u posudi za kuhanje, recimo za vađenje krumpira ili manje tjestenine iz kipuće vode.

Kuhinjske škare

Ovo je doista temeljni alat, i super koristan. Praktički svakog dana kuhinjske škare (izbjegavajte one obične za papir i slično) trebat će vam za otvaranje pakiranja hrane, uklanjanje biljnih peteljki i općenito 'viška' biljne hrane, skidanje masnoće, pa i za serviranje, recimo rezanje pizze ili neke pite. Ako su dovoljno jake, poslužit će i za rezanje pileta i drugo. Bilo bi dobro nabaviti neke koje se lako rastavljaju, zbog čišćenja.

Hvataljke

Već za relativno sitan novac možete kupiti jeftine hvataljke za hranu koje će vam, unatoč jeftinoći, potrajati cijeli život. Dakle, ne treba vam ništa fancy, a svaki dan otkrit ćete neku novu namjenu: od okretanja mesa u tavi ili na roštilju, hvatanja vrućeg lonca, miješanja priloga za pečenje, sve do serviranja hrane na večeri. Hvataljke jednostavno shvatite kao produžetak vaših prstiju.

Termometar

Mnoštvo je jela čiji okus i uspješno pripremanje ovise o temperaturi. Neka od njih su komplicirana, ali termometar će pomoć i kod relativno jednostavnih postupaka, primjerice pečenja mesa kad treba provjeriti je li hrana gotovoa. Ne improvizirajte s drugim toplomjerima, jer treba biti od materijala koji neće naškoditi hrani.

Tava od lijevanog željeza

Napravljena od debelog željeza s teškim dnom i stranicama, tava od lijevanog željeta ravnomjerno će se zagrijati i održavati temperaturu duže vrijeme. Na taj način uspješnije ćete pripremati mnog jela, od školjaka do steaka. Mogu ići direktno u pećnicu, pa ih možete koristiti i za pečenje nekih vrsta kruha. S obzirom na pomalo rustikalni izgled, ove tave lijepo mogu poslužiti i za serviranja hrane na bilo kojem i bilo kako uređenom kuhinjskom stolu. Na koncu, ali vrlo važno, praktički su neuništive pa uz pravilnu skrb mogu trajati cijeli život.

Neprijanjajuća tava

Lagane tave, lake za čišćenje i održavanje i premazane materijalom koji sprečava lijepljenje hrane idealne su za prženje povrća, mesa ili jaja. Kad birate, odlučite se za keramički premaz jer su neke od ovih tava napravljene s premazom od kemikalija koje mogu biti štetne i za vaše zdravlje i za okoliš.

Lonac za umake

Veći lonac trebat će vam za kuhanje tjestenine, krumpira, ukuhavanje juha ili čorbi... Oni manji, pak, odlično će poslužiti za kuhanje raznih umaka, ali i jaja, riže, kaše...

Velika posuda od gusa

Ovo je još jedan obvezni dio kuhinjske opreme od lijevanog željeza, čija veličina ovisi o tome koliku 'vojsku' morate nahraniti. Može se koristiti na štednjaku, ili u pećnici, u njoj možete peći meso, ili polako satima krčkati neki gulaš ili umak, jer je u pitanju istinski slow cooker. Možete je koristiti i kao alternativu za tavu, ili za pečenje kruha. Zato i nije čudo što ovu posudu smatraju jednim od najboljih i najkorisnijih kuhinjskih proizvoda. Ako su kvalitetne mogu biti skupe, pa vam ne preostaje drugo nego koristiti je što je češće moguće.

Lim za pečenje

Srećom, limovi za pečenje obično dolaze u kompletu s novokupljenim štednjakom, ali i da nije tako morali biste ih nabaviti. Koristiti ih možete za doslovno sve što se peče u pećnici: kolače, kekse, pite, ribu, meso, pizzu, povrće... Naravno, bilo bi ih dobro imati više, baš zbog raznolikosti upotrebe, a bit ćete zahvalni na kupovini kad nakon večere budete morali oprati samo lim, a ne gomilu upotrijebljenih lonaca.

Vatrostalna posuda za pečenje

Još jedan esencijalni komad pribora, koji služi za mnoštvo različiti jela, od lazanja, preko složenaca do kolača. Najbolje je naći keramički, a dodatni plus je što mogu izgledati jako lijepo i u raznim su bojama pa se mogu uskladiti s tanjurima i koristiti se i za posluživanje jela na stolu.

Štapni mikser

Tko jednom proba raditi sa štapnim mikserom, lako će se odreći stojećeg blendera. Ova sprava poslužit će vam za miješanje gušćih juha, smoothieja, kašica, umaka i koječega drugog. Lako ga je koristiti, a plus je i što zauzimaju znatno manje prostora od pravih blendera i sličnih sprava.

Cjedilo

Još jedan neizbježni komad 'alata', jer svatko će u nekom trenutku doći u priliku isprati ili ocijediti tjesteninu, povrće ili bilo koju drugu kuhanu hranu. Praktičniji su i lakši za održavanje metalna nego plastična cjedila, a najpraktičnija su ona koja imaju 'nogice' ili su dimenzija da 'sjednu' na lonac ili sudoper.

Ribež

Naravno da mnogo toga što biste inače naribali na ribežu — recimo sireve, tijesto ili tikvice — možete brže odraditi na nekom multipraktiku, ali mislite i na prostor, a i na nešto osobnog dodira s hranom. Neka ribež ima različite vrste noževa i rupa na raznim stranama, a zbog smanjenja nereda dobro je i ako ima dovoljno prostora u unutrašnjosti, sadržaj će se lijepo složiti u posudu kad podignete ribež ili skinete poklopac.

Mini-ribež

Korica limuna, indijski oraščići, parmezan, tartufi... Sve to i još mnogo drugoga možete naribati ovim praktičnim priborom. Prvo, sve što na taj način dodate u hranu bit će doista svježe, a osim toga ćete za svoj stol donijeti malo gurmanskog ugođaja kao u finim restoranima.

Posude za pripremu hrane

Ne zvuči kao neka naročita mudrost reći da u kuhinji treba imati posude, recimo zdjele, u kojima ćemo pripremati jela, bilo da je riječ o tijestu ili mesu s dodacima. No, definitivno su potrebne, i to najbolje ako ih imamo u različitim veličinama. Osim toga, s obzirom da plastika zna poprimiti mirise, nije loše ne koristiti ih za potpuno različita jela, ona koja bi mogla narušiti miris i okus drugih koje pripremamo u istoj posudi.

Timer

Ako nemate štednjak s ugrađenim satom, a volite kuhati jela za koja je potrebna preciznost, sat s alarmom je svakako potreban. Dobro, u današnje vrijeme to možete riješiti i mobitelom, ali timeri su ponekad dizajnirani tako da mogu poslužiti i kao mali ukras u kuhinji, a i odmah svima ukazati da se u toj kuhinji pazi na recepte.

Daska za rezanje

Još jedan od onih predmeta za koja vam se čini da je nepotrebno i govoriti koliko su nužni u kuhinji, ali opet, vrijedi ih spomenuti. Najbolje je imati drvene, jer neće tupiti noževe, a i ljepše su od plastičnih. I ovdje je slučaj kao sa zdjelama za pripremu: bolje je imati koju više, zbog toga što sokovi i mirisi mogu prodrijeti ispod površine, i onda utjecati na okus druge hrane. Također, možete imati i poneku nešto dekorativniju, pa na njoj servirati hranu, recimo nareske ili sireve.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!