SATELITI

Starlink 'otključao' internet i na Antarktici

05.02.2023 u 20:56

Bionic
Reading

U središte pozornosti svjetske javnosti Starlink je došao u veljači prošle godine kad je Ukrajina zahvaljujući toj satelitskoj komunikacijskoj mreži uspjela sačuvati internetske veze unatoč ruskim napadima na njezinu informacijsku infrastrukturu. Sada je Starlink napravio još jedan iskorak: dostupan je na svih sedam kontinenata, dakle i na - Antarktici.

Starlink je satelitska internetska konstelacija kojom upravlja tvrtka Elona Muska SpaceX. On omogućuje satelitski pristup internetu u 45 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku, a sljedeće godine planira uspostaviti i uslugu mobilne satelitske telefonije.

SpaceX je satelite iz sustava Starlinka počeo lansirati 2019., a do siječnja ove godine u nisku Zemljinu orbitu - na visinu od oko 550 km iznad površine - postavio je ukupno više od 3300 masovno proizvedenih malih komunikacijskih satelita. Ukupno ih planiraju postaviti oko 12.000, kojima bi pokrili čitav planet. Muskova je tvrtka procijenila da će ukupni troškovi razvoja, proizvodnje, lansiranja i pokretanja sustava Starlinka iznositi više od 10 milijarda dolara.

No, već sada je SpaceX prikupio više od milijun pretplatnika, a sadašnjim tempom očekuje se da će do kraja 2025. ostvariti ukupan prihod od oko 30 milijarda dolara. Novu prekretnicu Starlink je ostvario krajem prošle godine kad je njegova usluga omogućena i na Antarktici, točnije u američkoj antarktičkoj istraživačkoj stanici McMurdo koja se nalazi na južnom dijelu Rossovog otoka.

McMurdo Station je najveća znanstvena baza na sedmom kontinentu u kojoj može boraviti više od 1250 ljudi. Jedna je od tri znanstvene stanice na Antarktici kojom preko Nacionalne znanstvene zaklade (NSF) upravljaju Sjedinjene Države. Dosad je za stanovnike McMurdo Stationa internet bio nedostižan san, a sada je zahvaljujući Starlinku postao stvarnost.

'Znanstvenici NSF-a na Antarktici su oduševljeni! Starlink testira polarnu uslugu s novopostavljenim korisničkim terminalom na postaji McMurdo, povećavajući propusnost komunikacijskih kanala i povezanost znanstvene zajednice', objavio je nedavno NSF.

Kako na Antarktici svi mjeseci u godini imaju prosječnu temperaturu ispod ništice, doista je impresivna sposobnost Starlinka da i u takvim izuzetno teškim uvjetima uspostavi učinkovitu satelitsku internetsku uslugu. Pošto je uspješno pokrio čak i Antarktiku, SpaceX je pokazao da ima sve što je potrebno za pružanje svojih usluga u bilo kojim okolnostima i u bilo kojem dijelu svijeta.