PROMO

Stipe Ćorluka - predvodnik generacije mladih spinalnih kirurga u Hrvatskoj

07.02.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Stipe Ćorluka, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije, jedan je od vodećih mladih spinalnih kirurga u Hrvatskoj i u regiji. U svom stručnom radu posebno je usmjeren na degenerativna stanja i bolesti, ozljede i tumore kralježnice.

Godišnje izvodi preko 200 operativnih zahvata na kralježnici, a u Specijalnoj bolnici Arithera izvodi sve operacije na vratnom, prsnom i slabinskom dijelu kralježnice. Za njegov rad pacijenti su ga nagradili titulom NajDoktor za 2022. godinu.

Najviše liječi degenerativna stanja kao što su protruzije/ekstruzije inververtebralnih diskova, nestabilnost kralježnice i korekcije deformiteta odrasle dobi kao što su poremećaji sagitalnog balansa u što ulaze i kifotički deformiteti vratne kralježnice te spondilolisteza lumbalne kralježnice. U svom radu ističe se mogućnošću korištenja od minimalno invazivnih tehnika i pristupa do velikih rekonstruktivnih zahvata.

Priznati je član više međunarodnih spinalnih društava i stalni član znanstvenog foruma za degenerativna stanja kralježnice u sklopu najveće svjetske fondacije za kirurgiju kralježnice (AO Spine). Redovito sudjeluje u organizaciji poznatih međunarodnih spinalnih kongresa, sudjeluje u brojnim svjetskim istraživanjima i autor je više radova iz stručnog područja. Poseban naglasak stavlja na individualni pristup pacijentu te kreira plan liječenja u suradnji s pacijentom.

Kao spinalni kirurg, koja stanja na kralježnici liječite i koje tehnike koristite?

- U svojoj edukaciji i radu imao sam tu pogodnost educirati se i raditi na mjestima na kojima je kirurgija kralježnice vrlo razvijena i gdje se liječe gotovo sva stanja kralježnice koja zahtijevaju kirurško liječenje. U skladu s time svojim pacijentima mogu ponuditi pomoć kod degenerativnih stanja, prijeloma, tumora i deformiteta odrasle dobi. Današnji trendovi su usmjereni na minimalno invazivne tehnike, a kada one nisu pogodne potrebno je posegnuti za konkretnijim rješenjima. Tim slijedom, uspio sam vrlo rano usvojiti i minimalno invazivne tehnike kao što su endoskopske procedure, minimalno invazivne discektomije, perkutana stabilizacija ili vertebroplastika. Kada minimalno invazivni pristup nije odgovarajuće ili dovoljno rješenje, mogu svojim pacijentima ponuditi tehnike interkorporalne fuzije slabinske kralježnice prednjim pristupom, kao što je ALIF, LLIF ili OLIF radi korekcije sagitalnog balansa slabinske kralježnice ili ugradnja umjetnih intervertebralnih diskova te klasične otvorene tehnike dekompresije i stabilizacije stražnjim pristupom.

Ponekad je krajnje rješenje za bolove u kralježnici kirurgija kralježnice. Kolika je složenost tih operacija i koliko traje oporavak od operacije kralježnice?

  • +7
Arithera - Promo Izvor: Arithera / Autor: Promo

- Svojim pacijentima naglašavam kako je operacija uvijek opcija, ali zadnja. Prije toga treba iscrpiti sve druge mogućnosti, osim kada je operacija neophodna zbog same dijagnoze ili stanja. Razvoj minimalno invazivnih pristupa i tehnika te napredne tehnologije omogućuju provođenje operativnih zahvata na prilično siguran način uz minimalnu agresiju na ljudski organizam. Kirurgija kralježnice je kao i svaka druga kirurška grana te složenost zahvata nije moguće općenito ocijeniti, sve zapravo ovisi o stanju koje treba liječiti. Današnji protokoli ubrzanog oporavka i multidisciplinarni pristup pacijentu omogućuju nam da većinu pacijenata podignemo iz kreveta isti dan ili najkasnije dan nakon operativnog zahvata uz odgovarajuću kontrolu boli te ranu fizikalnu rehabilitaciju, po čemu je poznata SB Arithera. To se pokazalo ključno u oporavku i smanjenju komplikacija pa se na taj način i sam oporavak skratio neovisno o vrsti i težini operativnog zahvata. Ukoliko govorimo o minimalno invazivnim zahvatima oporavak mjerimo u danima ili tjednima, a nakon većih zahvata kroz period od tri mjeseca moguće je očekivati oporavak u smislu da se osoba može vratiti u svakodnevni život i kvalitetu istoga skoro kao da tegoba nije bilo.

Koje tehnike koristite u kirurgiji vratnog dijela kralježnice?

- U većini slučajeva problematiku vratne kralježnice moguće je riješiti tzv. prednjim pristupom koji je zbog anatomskih odnosa zapravo minimalno invazivan za organizam i ne ostavlja veliki ožiljak na koži i ostalim tkivima. Prednjim pristupom moguće je na siguran način odstraniti intervertebralni disk, osloboditi leđnu moždinu i živčane korijenove od pritiska te ugraditi umjetni disk ili učiniti fuziju i stabilizaciju vratne kralježnice na više razina. Oporavak od ovakvih zahvata je vrlo kratak i pacijenti se kući mogu otpustiti praktički idući dan. Ponekad nije moguće na odgovarajući način dobiti zadovoljavajuće rezultate prednjim pristupom pa je potreban stražnji ili kombinirani i stražnji i prednji pristup što također radim u svakodnevnoj praksi.

Radite i operacije na lumbalnom dijelu kralježnice. Recite nam nešto o njima?

- Posljednjih se godina koncept kirurških pristupa na lumbalni dio kralježnice značajno okrenuo u smjeru prednjih pristupa radi indirektne dekompresije, korekcije sagitalnog balansa (lumbalne lordoze) i ugradnje umjetnih intervertebralnih diskova ili stabilizacije kralježnice. Prednjim pristupima moguće je na minimalno invazivni način uz maksimalno očuvanje okolnih tkiva, posebice mišića, dobiti odlične rezultate u vrlo kratkom roku tako da ih favoriziram i primjenjujem kada je god to moguće. Naravno, tu su i minimalno invazivni i klasični otvoreni stražnji pristupi kojim je moguće odgovarajuće kirurški liječiti razna stanja kao što su ekstruzije intervertebralnih diskova, direktne dekompresije neuralnih struktura ili stabilizacije prijeloma kralježnice.

Pacijenti Vam se obraćaju kada su u pitanju najsloženije dijagnoze na kralježnici. Možete li nam izdvojiti najzahtjevnije operacije koje ste imali u svojoj karijeri?

Najzahtjevnije su situacije kada ispred sebe imate mladog pacijenta koji je zadobio ozljedu kralježnice s posljedičnom ozljedom leđne moždine koja mu može uzrokovati privremeni ili trajni neurološki deficit u smislu paraplegije ili tetraplegije. Često morate reagirati odmah, a rezultati u takvim situacijama mogu biti neizvjesni dok su očekivanja od pacijenta i njegovih bližnjih naravno velika. Tu je jako važna jasna i izravna komunikacija kojom je potrebno očekivanja svesti u granice realnih mogućnosti.

Svoje usluge kao spinalni kirurg nudite i u Specijalnoj bolnici Arithera, kako ste tamo zadovoljni s uvjetima rada i kakav je odaziv pacijenata na takvu vrstu usluge?

- Specijalna bolnica Arithera sustavno njeguje individualni pristup svakom pacijentu na svim razinama što smatram vrlo važnim u planiranju i provođenju te ostvarivanju izvrsnih rezultata liječenja što se jako dobro očituje posebice na odjelu kirurgije kralježnice. Svaki pacijent ima na raspolaganju vrhunske medicinske sestre i fizioterapeute te liječnički tim u kojem sudjeluju anesteziolozi, kirurzi i fizijatri koji svojim multidisciplinarnim pristupom u svakom trenutku omogućuju pacijentima izravni odgovor na njegove potrebe u smislu smanjenja tegoba. Osim toga specijalističke preglede moguće je učiniti i u Aritherinim poslovnim jedinicama u Zagrebu i u Dubrovniku čime uslugu liječenja kralježnice prema Aritherinim visokim standardima činimo dostupnijom sve većem broju ljudi u Hrvatskoj. Pacijenti to odlično prepoznaju čemu u prilog govori sve veći broj onih koji nam se obraćaju i daju nam povjerenje za brigu o zdravlju njihove kralježnice.