KULINARSKI BISERI

Forbes: Deset svjetskih restorana koje bi gastronauti trebali posjetiti u 2023.

02.01.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Malo je reći da je 2022. godina bila izazovna za svijet restorana. A ipak je taj svijet i dalje jak, otporan i kreativan kao i uvijek. S time u korak, i industrija dodjele nagrada za restorane još uvijek cvjeta, a Best Chef Awards dijeli pozornost s najavama Michelinovih zvjezdica, La Liste i popisom World's 50 Best Restaurants.

No, postoje i drugi popisi. Nedavno je jedna ekipa pažljivo odabranih stručnjaka, na poziv magazina Forbes, sastavila popis od deset 'cool' restorana koji su ih ugodno iznenadili i kojima se rado vraćaju, a koja preporučuju svima posjetiti u 2023. Neki od restorana već su dobili ili bi mogli dobiti velika priznanja, drugi možda ne, ali to ih ne čini ništa manje vrijednima.

Evo njihova izbora, abecednim redom i s kraćim prikazom.

  • +4
Restorani za 2023 Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

AlpiNN, Marebbe, Italija

Potaknut naprednom filozofijom svjetski poznatog chefa Norberta Niedelkoflera 'Cook the Mountain', taj je inovativni restoran smješten na jednom od vrhunaca veličanstvenih talijanskih Dolomita. Gosti mogu uživati u jelovniku inspiriranom planinom, a koji se temelji na sezonama i zelenom pristupu lokalnim namirnicama, i to u jedinstvenom blagovaonskom prostoru koji izgleda poput dnevnog boravka i ima prekrasan pogled od 270 stupnjeva na doline i snježne planine okolice. Gosti osjećaju, dišu, kušaju i na kraju se izgube u ovom jedinstvenom prirodnom ambijentu u restoranu s najvišom kreativnom kuhinjom u Europi.

Bagá, Jaén, Španjolska

Prije negoli je otvorio Bagu (samo sedam mjesta) u svom rodnom gradu i dobio prvu zvjezdicu, chef-vlasnik Pedro Sánchez prošao je klasičnu francusku obuku u Château de Bagnols u Francuskoj, te učio uz španjolske legende kao što je Martín Berasategui. Njegovo kuhanje opisuju kao tehnički savršeno i ukusno, ali u isto vrijeme hrabro, čime stalno pomiče granice kreativnosti. Tko bi se uopće sjetio poslužiti 180 dana odležanu govedinu s umakom od vanilije ili saće s pralinama od pečenog češnjaka? No, u njegovim vještim rukama sve te kombinacije funkcioniraju savršeno.

Haoma, Bangkok, Tajland

Haoma je posve originalan i zabavan doživljaj kreativne kuhinje. Istovremeno, to je vjerojatno i jedan od vodećih restorana u svijetu po pitanju održivosti. Počeo je kao 'neoindijski' restoran s impresivnim urbanim vrtom u chefovom privatnom domu (od tada je preselio u susjednu kuću), a također uzgaja i vlastitu ribu. Čak poslužuju i tajlandsko-monsunsku kišu kao negaziranu i gaziranu, da se i ne spominje da imaju i vrhunski vinski program. Ukratko, strastveni kulinarski projekt koji je, usput, dosad skuhao pola milijuna obroka za beskućnike u Bangkoku. Ima i nagrada: Haoma je u studenome dobila svoju prvu Michelinovu zvjezdicu.

Ikoyi, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Jedan od vizionarski najambicioznijih europskih chefova svoje generacije, Jeremy Chan osnovao je 2017. Ikoyi sa svojim prijateljem Iréom Hassan-Odukaleom, inspiriran nigerijskom kuhinjom, nečim za što u to vrijeme nije čuo nitko. Pet godina i dvije Michelinove zvjezdice poslije, Ikoyi je uvelike prerastao sam sebe. Kuhanje i dalje krasi genijalna uporaba zapadnoafričkih začina, ali je više usredotočeno na interpretaciju britanskih sezona i namirnica iz vrhunskih izvora. Ikoyi je u prosincu preslio u novi prostor.

Jean-Georges, Philadelphia, SAD

Nakon što se popnete na 60. kat najviše zgrade u gradu, spuštate se stubištem okruženim vodopadom kako bi vas dočekala kolica sa šampanjcem u, prema mnogima, jednom od najspektakularnijih restorana u Sjedinjenim Državama. Dok uživaju u zalasku sunca, gosti kušaju globalne okuse ukorijenjene u francuskim tehnikama, zbog kojih su svi Jean-Georgesovi restorani toliko dragi mnogima diljem svijeta. Chefica restorana, Cornelia Sühr, oko sebe okuplja raznoliku ekipu profesionalaca, od kojih su mnoge žene, a surađuje i s keramičarima na stvaranju jedinstvenog posuđa. Ono predstavlja elegantna, ali vrlo strogo definirana jela s dva jelovnika od šest slijedova.

Lafleur, Frankfurt, Njemačka

Usred visokih zgrada europskog financijskog giganta, Lafleur s dvije Michelinove zvjezdice nalazi se u divovskom vrtu palmi. Tu Andreas Krolik od 2014. kuha kreativnu vegansku kuhinju, mnogo prije nego što je to postalo današnji trend. On to čini sa strašću, dubinom i složenošću zbog koje zaboravite na nedostatak mesa ili morskih plodova. Istini za volju, Lafleur poslužuje dva menija - klasičniji koji se temelji na morskim plodovima, kavijaru, mesu, gusjoj jetri…, koji je divan, ali veganski degustacijski jelovnik je glavni razlog dolaska mnogih gostiju. Naravno, tu je i sjajna vinska karta s vinima vrhunskih klasičnih proizvođača, koja inače ne biste povezali s veganskom kuhinjom.

La Villa Madie, Cassis, Francuska

Biste li rado ručali s prekrasnim pogledom na more u slikovitoj mediteranskoj luci Cassis? Najnoviji francuski restoran s tri zvjezdice, La Villa Madie, vodi chef Dimitri Droisneau, rodom iz Normandije, koji je radio u vrhunskim restoranima u Parizu prije negoli se prije 15 godina preselio u južnu Francusku i, sa svojom suprugom Marielle, preuzeo Villu Madie. Droisneaova ljubav prema le Sudu ogleda se u njegovoj kuhinji, koja je puna sunca, boja i majstorski uravnoteženih okusa. Bez sumnje, jedno od otkrića ove godine.

Mélisse, Santa Monica, SAD

Losanđeleska institucija chefa Josiaha Citrina preobrazila se iz velikog restorana sa 70 mjesta u prekrasnu blagovaonicu 'iza pozornice'. Ima zaseban ulaz i otvorenu kuhinju, gdje danas škotski chef Ian Scaramuzza kuha kreativne jelovnike kalifornijske kuhinje za samo 14 gostiju (5 stolova), izbliza i u udobnom i ugodnom prostoru. Nije ni čudno, s obzirom da za večerom slušate vinilne ploče Rolling Stonesa, Arethe Franklin, Oasisa i Queena.

Silver Lakes Farm, Alazani Valley, Gruzija

U Kakhetiju, u povijesnoj zemlji jantarnog vina Gruzije, s veličanstvenim pogledom na planine Kavkaza, nalazi se restoran na farmi Silver Lakes. Riječ je o novom projektu 'kraljice gruzijske gastronomije' Tekune Gachechiladze. To je restoran na farmi udaljen od asfaltiranih cesta - i gotovo od civilizacije. Dolazak tamo uključuje dvosatnu vožnju planinskim cestama od Tbilisija, potencijalno s divljim psima koji jure za vašim automobilom, sve dok ne uđete na ovo netaknuto imanje koje nudi ono što se najbolje može opisati kao ultra šarmantna ljetna vila. Dio restorana je opuštena gruzijska „fatamorgana“ ležernog kulinarskog užitka, s velikim gozbama od najboljih mogućih namirnica koje se poslužuju za dugim stolom vani na trijemu.

Tsurutokame, Ginza, Japan

Uske stepenice vode goste u podzemlje do vrlo jedinstvenog restorana u kojem su svi chefovi žene – jedina takva institucija u Japanu. Četrnaest mjesta za tradicionalnim drvenim pultom ima pun pogled na ekipu chefica koje su predane posluživanju 'najboljeg sezonskog kaiseki doživljaja', rabeći svoju gracioznost i sinergiju jednako spretno kao i noževe i tave. Nijedan izazov nije prevelik za tu inspirativnu ekipu, koja ne samo da dijeli kuhinju, već i provodi sate zajedno proučavajući jezike, kaligrafiju, keramiku i mnoge druge oblike umjetnosti, kako bi stalno unapređivali svoje vještine kako kao osoba, tako i kao chefica.