GOZBE BEZ LIMITA

Milijunaši su se gostili i sjedeći na konjima, a francuski gradonačelnici su 1900. zbog večere napunili cijeli park

09.09.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Bogati i moćni vole se razmetati na razne načine, nije to nekakva naročita tajna niti veliko otkriće. Uz jahte, veličanstvene kuće, automobilske ergele i slično, jedan od načina su i raskošne gozbe. Zavirimo u povijest u potrazi za najspektakularnijim primjerima, ne samo među milijunašima, nego i političarima.

Najskuplja gozba modernoga doba priređena je, kako bi se i očekivalo, u Sjedinjenim Američkim Državama. Domaćini su bili bračni par Bradley Martin, a cijena gozbe (zapravo u formi maskirnog bala), održane u luksuznome njujorškom hotelu Waldorf-Astoria 1897., bila je točno 369.200 dolara (oko 10 milijuna današnjih dolara).

Formula je bila jednostavna – gosti su naručivali što su god poželjeli. Uza sve, domaćini su gostima podijelili i iznimno vrijedne poklone. Povod je bio tipičan za uspješne i bogate Amerikance – nadmetanje u organizaciji najskuplje gozbe svoga vremena. Poprilično nemoralno, zaključili su komentatori u tisku, jer je u to doba više od deset milijuna Amerikanaca zarađivalo manje od 400 dolara godišnje.

S druge strane, gozba s najvećim brojem uzvanika u modernoj povijesti održana je pod otvorenim nebom u Parizu 22. rujna 1900. Priređivač je bila Republika Francuska, a gosti svi francuski gradonačelnici, njih ukupno 22.295. Uzvanici su sjedili za devet divovskih stolova, u ukupnoj dužini od sedam kilometara, koji su se protezali parkom Tuileries pored Louvrea i ulicom Rivoli.

Ugostiteljska tvrtka Porel et Chabot za tu je prigodu pripremila gozbu na čijem se meniju našlo mnogo pomno spravljenih jela – goveđi file Bellevue, rolada od patke na ruenski način, najfinija perad iz Bressea, prsa fazana… Za cijelu gozbu utrošeno je 250 kilograma goveđeg mesa, 2500 kilograma fazana, 2500 kilograma pataka, 2500 kilograma piletine, 2000 kilograma lososa, 1300 litara majoneze, 13.000 kilograma voća, 50.000 boca vina, 3000 litara kave i 1000 litara likera. Sve je besprijekorno pripremilo, poslužilo i počistilo 3600 kuhara i konobara, 1800 šefova sala i 300 perača posuđa. Zanimljivo je da su, zbog velikih udaljenosti, konobari goste posluživali na biciklima.

Jedna od najbizarnijih gozbi novoga doba priređena je 1903. u New Yorku, a domaćin je bio ekscentrični milijunaš C.K.G. Billings. Gozba je čuvena po tome što je održana – na konjima. Naime, svi gosti (isključivo muškarci) jeli su sjedeći na konjima koji su u dvoranu za balove Billingsove palače dopremljeni, jedan po jedan, liftom. Jeli su se pečeni fazani i pio šampanjac, a Billings je na neobičnu gozbu potrošio 50.000 dolara (oko 1,7 milijuna današnjih dolara), popriličnu svotu za to doba. Cijena je uključivala i pokrivanje poda dvorane debelim slojem piljevine, da se konji ne bi sklizali, a parketi ostali sačuvani.

Dvije godine poslije, New York je doživio još jednu čuvenu gozbu, a i ovaj je put, posve u američkom stilu, domaćin bio još jedan milijunaš – 'Diamond' Jim Brady, poduzetnik koji se obogatio prodajom opreme za željeznice, inače poznat kao izdašan jelac i bonvivan. Gozba je priređena u čast njegova trkaćeg konja nazvanog Gold Heels, a trajala je od 16 sati do sljedećega jutra. Brady, kojeg su mnogi držali najvećom izjelicom svih vremena, gostima je poslužio delicije u ukupnoj vrijednosti od 40 tisuća tadašnjih dolara.

Veliki banketi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wiki

Domaćin je uspio pojesti najviše od svih, što nije bilo nimalo čudno s obzirom da je on za običnu večeru znao pojesti tri tuceta kamenica, šest rakova, dvije zdjele juhe, sedam jastoga, dvije patke, dvije velike porcije pirjane slatkovodne kornjače (to mu je bila slabost), biftek, različito povrće te se zasladiti punim pladnjem slatkog peciva i kilogramom punjenih čokoladnih bombona. Alkohol nije uopće pio, pa bi ovakvu 'večericu' obično zalio s četiri do osam litara soka od naranče. Kažu da je Brady, čiji je želudac bio šest puta veći od prosječnoga, objed započinjao 15 centimetara udaljen od ruba stola, a završavao kad bi mu pritisak trbuha o njega postao neugodan.

Ako već Brady nije pio alkohol, njegovi gosti jesu. Na gozbi se pio isključivo šampanjac – ukupno 500 boca Mumma. Brady je gostima podijelio i darove u vrijednosti od 60.000 dolara – dijamantne broševe za dame i satove s dijamantima za gospodu, što je ukupni trošak gozbe 'nabilo' na, za to doba, pozamašnih 100 tisuća dolara (oko 3,37 milijuna današnjih dolara). Oduševljeni gosti, kako je pisao tisak, nisu se mogli sjetiti ljepše gozbe priređene u čast nekog konja, iako se nekolicina prisjetila 'šarmantne zabave' koju je gospođa Stuyvesant Fish priredila za svog majmuna-ljubimca u raskošnoj obiteljskoj vili u Newportu, kao i 'prekrasne večere' što je neki drugi milijunaš organizirao u čast svoga psa koji je, za tu prigodu, nosio dijamantnu ogrlicu vrijednu 15 tisuća dolara.