ODNOSI MEĐU SPOLOVIMA I SPOLNI ODNOSI

Kad muškarci prestanu biti muškarčine, ljubavnice im se pretvore u brižne majke?

28.02.2022 u 09:03

Bionic
Reading

Borba za osnaživanjem žena i društvenu jednakost uz sve one pozitivne i očekivane ima i neke posljedice koje zahtijevaju nove vrste prilagodbi u muško-ženskim odnosima koje nismo na vrijeme anticipirali i nismo se na njih dobro pripremili. Jedna od takvih posljedica svakako je percipirani atak na muškost u tradicionalnom smislu uloge i mjesta muškarca u društvu i odnosima

Zbog takve predodžbe mnogi muškarci osjećaju se ugroženima, a taj osjećaj ugroze često kod njih izaziva anksioznost, osjećaj manje vrijednosti, pa čak i agresiju. Naprosto, nalaze se na nepoznatom teritoriju, gdje se više ništa ne podrazumijeva samo po sebi i ništa se ne smije uzimati zdravo za gotovo, a to izaziva kontradiktorne i zbunjujuće osjećaje na koje nisu svi muškarci jednako sposobni zrelo odgovoriti.

No, problem nastaje kada se zbog muških problema sa samopouzdanjem žene počnu ponašati kontraproduktivno. Uvriježene društvene norme podrazumijevaju da muškarac mora biti čvrst i ne pokazivati emocije – kad osjeti nesigurnost partnera, žena se obično automatski počinje ponašati zaštitnički.

Time ne samo da perpetuira pogrešan obrazac preuzimajući ulogu majke svojem partneru, već to, upozoravaju stručnjaci, čini na štetu svojeg seksualnog života. Naime nedavna je studija utvrdila da su žene u vezi s muškarcem koji pati od poljuljane 'muške' pozicije suzdržanije u seksualnoj komunikaciji te sklonije glumiti orgazme.

Primjerice, žene koje zarađuju više od svojih partnera dvostruko će češće glumiti orgazme od onih u 'tradicionalnim' odnosima u kojima su muškarci primarni doprinositelji. Isto tako, te su žene manje sklone s partnerom razgovarati o svojim seksualnim potrebama i otvoreno navoditi muškarca prema onome što ih doista zadovoljava, što također vodi u neispunjujuće odnose, nezadovoljstvo i – još glumljenih orgazama.

Uvriježene društvene norme nalažu da muškarci moraju biti financijski uspješni, fizički snažni i imati jak seksualni nagon. Istodobno, djevojčice se od malih nogu prilagođava ulozi nečije "bolje polovice", one čiji je zadatak pomagati muškarcu i od koje se općenito očekuje veća emocionalna dostupnost i odgovornost. U i dalje izrazito muškome svijetu žene se još uvijek percipira kao 'slabiji' spol, dok im se istodobno govori kako u vezama moraju biti emocionalno jače i izdržljivije, i da ne očekuju previše zauzvrat.

Kad se muškarac osjeća nesigurnim u odnosu, to kod njega može izazvati osjećaj neadekvatnosti, pa i srama i krivnje, a za te osjećaje s kojima se ne snalazi on će vrlo često podsvjesno kriviti partnericu. A budući da su žene odgajane s posebnim osjetilima prema muškim potrebama, nije neobično da mnoge žene, također podsvjesno, na takve krize reagiraju podmećući vlastita leđa, uopće ni ne pomišljajući da ih ta društveno uvjetovana uloga kompenzatora vodi u smjeru suprotnom od ispunjujućeg i zadovoljavajućeg partnerskog odnosa.

Podsvjesno, ili čak svjesno, mnoge će žene rado preuzeti ulogu 'njegovateljice' i mnoge će u tome možda pronaći i određeno zadovoljstvo ili čak užitak. Ali ne smijemo zanemariti ulogu seksualnog užitka za dugoročno zdravo partnerstvo. Stoga, ako ste i sami ponekad u iskušenju odglumiti orgazam samo kako vaš partner ne bi pomislio da je neadekvatan, razmislite ponovo. Što duže budete odgađali otvoren razgovor o vlastitim potrebama u krevetu, teže će biti iskobeljati se iz zamršenog emocionalnog klupka poražavajućih statistika spavaće sobe.