SEKSUALNOST

Biologija ili mitologija: što zapravo znamo o G-točki?

26.01.2023 u 17:51

Bionic
Reading

Svi smo čuli za G-točku, erogenu zonu vagine čijom se stimulacijom može postići seksualno uzbuđenje, snažni orgazmi i ženska ejakulacija. Znamo da bi se ona trebala nalaziti uz unutarnji vaginalni zid, i da slovi za jedno od erotski najosjetljivijih mjesta na tijelu žene. Ali, iako mnogi među nama vjeruju u njezino postojanje, zapravo je malo onih koji su je doista i pronašli.

Naime, G-točka je zapravo prilično zagonetno područje oko kojega znanstvenici još uvijek vode žučne rasprave. Iako je prilično spominjana u popularnoj kulturi na način koji daje naslutiti da o njoj sve znamo, što zapravo stvarno znamo o G-točki i je li sve što se o njoj govori istinito i znanstveno utemeljeno?

G-točka, ili Gräfenbergerova točka, ime je dobila po Ernstu Gräfenbergu, ginekologu i znanstveniku koji se sredinom prošloga stoljeća bavio proučavanjem ženskih erogenih zona. Sam izraz 'G-točka' u popularnu je kulturu ušao 1980., kada je objavljen članak u kojemu je opisan slučaj ženske ejakulacije povezan sa stimulacijom područja u stijenci vagine. Od tada je to područje postalo poznato kao G-točka.

O G-točki napisani su nebrojeni znanstveni članci, eseji i knjige, spominje se u filmovima, knjigama i svakodnevnim konverzacijama, no o njoj se zapravo zna jako malo, a ono što se zna često je kontradiktorno, što G-točku čini jednom najvećih enigmi kad je riječ o ženskom tijelu i seksualnosti.

Pet znanstveno potvrđenih činjenica o G-točki:

1. Postojanje G-točke još uvijek nije dokazano

Najzanimljivija činjenica u vezi G-točke je da ona možda uopće ne postoji. Naime, iako se o postojanju specifične erogene zone u vagini spekulira već stoljećima – još u 17. stoljeću nizozemski liječnik Regnier de Graaf opisao je postojanje ženske ejakulacije i erogene zone na zidu vagine – stručnjaci se slažu da ne postoje uvjerljivi dokazi da ona doista i postoji. G-točka navodno se nalazi na prednjem zidu vagine na dubini od oko 50 do 80 milimetara, no kako to varira, ne postoji ni konsenzus o njezinoj točnoj lokaciji. Trebala bi biti veličine graška, ali stručnjaci se ni oko toga baš ne slažu. Ona bi mogla biti produžetak klitorisa, pa su neki predložili odbacivanje izraza 'G-točka' i umjesto toga predlažu izraz 'klitouretrovaginalni kompleks' (CUV), koji bi opisao područje koje obuhvaća klitoris, uretru i vaginalni zid. Rasprava se nastavlja, a svake godine objavi se jednaki broj znanstvenih članaka koji brane postojanje G-točke koliko i onih koji ga opovrgavaju.

2. Stimulacija je djelomično psihološka

Studije pokazuju da oko 50 posto žena ne vjeruje u postojanje G-točke. One koje vjeruju u pravilu su svjesnije svojih genitalija i imaju zdraviju predodžbu o njihovoj seksualnoj funkciji kao i zdraviji seksualni život. No, čak ni one ne mogu uvijek točno locirati gdje se nalazi njihova G-točka. Zato su seksolozi razvili hipotezu da je seksualno uzbuđenje koje nastaje stimulacijom stijenke vagine djelomično subjektivno, odnosno, da tamo ne postoji konkretna erogena zona već da je 'pronalaženje' G-točke vezano uz općenito viši stupanj uzbuđenja, ugode i zadovoljstva tijekom seksualnog čina.

3. Ženska ejakulacija stvarno postoji

Fenomen poznat kao ženska ejakulacija, koji se može postići stimulacijom klitorisa, često se povezuje i sa stimulacijom G-točke. Ne zna se koja je konkretna funkcija ove tekućine, no svakako se po sastavu razlikuje od urina kad je riječ o količini uree i kreatinina. Budući da sadrži značajnu koncentraciju glikoproteina PSA, vjeruje se da ima antibakterijska svojstva u ženskoj uretri. Iako se znanstvenici slažu da je riječ o stvarnoj pojavi, njezin izvor zapravo nije dokazan - smatra se da potječe iz Skeneovih parauretralnih žlijezda, koje je prvi opisao škotski ginekolog Alexander Skene.

4. Stimulacija može dovesti do intenzivnijeg orgazma

Znamo da veličina, intenzitet, trajanje i uopće postizanje orgazma kod žena ovisi o subjektivnim, ili psihološkim varijablama. Iako se stimulacijom klitorisa orgazam postiže brže, znanstveno je dokazano da stimulacija vaginalne stijenke može pridonijeti njegovom većem intenzitetu. Nedavna studija objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine pokazuje da 62 posto žena smatra orgazme vaginalnom stimulacijom ugodnijima od onih postignutih stimulacijom klitorisa.

5. G-točka može se proširiti, ali nije preporučljivo

Od kad je njezino postojanje ušlo u kolektivnu svijest, raste društveni, kulturni i medijski pritisak vezan uz G-točku. Mnoge žene osjećaju frustraciju, nesigurnost i tjeskobu ako ju ne uspijevaju pronaći. Zato se često odlučuju za postupak 'proširenja' G-točke. Riječ je o nekirurškom postupku ubrizgavanja kolagena ispod površine područja na kojemu se pretpostavlja da se nalazi G-točka a koji obećava 'povećanje užitka i seksualnog zadovoljstva'. Postupak provodi liječnik, jednostavan je ali i tek privremen. Naravno, znanstvenici ovu intervenciju ne preporučuju, dijelom zbog toga što se ne slažu da G-točka uopće postoji a dijelom zato što ona može izazvati komplikacije kao što su infekcije, seksualna disfunkcija, bol i slično.