ODMOR BEZ 'ŽICE'

Sedam načina na koje se otkačiti od društvenih mreža na putovanju. Nije tako teško

  • Autor: Ivica Profaca
  • Zadnja izmjena 07.02.2022 11:57
  • Objavljeno 07.02.2022 u 08:29
tportal

Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Veliki broj ljudi u današnje vrijeme čak i na godišnjem odmoru ima problem s 'otkačivanjem' od uobičajenih online aktivnosti. Sjednete u avion spremni na dugo očekivano opuštanje na putovanju, isključite mobitel i sljedeće sate provedete u razmišljanju koliko će vas poruka, obavijesti, statusa, komentara... dočekati kad opet budete priključeni na 'svemrežje'

Poznato? Naravno da jest. Zato je zbog vlastite ravnoteže i zdravlja, ali i zbog onih s kojima putujete vrlo važno tih tjedan-dva provesti bez konstantne priključenosti na sve ono što vam u 'normalnom' životu odnosi toliko vremena. Nekad se taj problem odnosio uglavnom na poslovni dio života, pa je bilo relativno lako ne odgovarati na pozive koji se tiču posla, čak i s pojavom e-maila sve skupa nije predstavljalo neki naročiti problem. No danas smo navikli biti konstantno priključeni i na posao, ali i na privatne kontakte preko društvenih mreža. Jednostavno, znati u svakom trenutku što se kome događa, ili pokazivati što se nama samima događa postalo je dio života. Kako postići da odmor bude doista odmor?

Planirajte unaprijed

Ostavite posao tamo gdje mu je mjesto, što ranije počnete planirati bit će se lakše 'odspojiti'. Prije putovanja nastojte završiti sve započete poslove, i ljudima s kojima radite kažite da ste na putu i da bi vam bilo drago da vas ne uznemiravaju. Nije loše ni privremeno deinstalirati neke od manje važnih komunikacijskih aplikacija. Tako odgovor na iskušenje provjere poruka neće biti prepušten isključivo vašoj volji.

Zakažite razne aktivnosti na putu

Vjerojatno najlakši način kako zadržati glavu izvan posla jest posvetiti se na putovanju svemu onome što vas zanima, i to tako da ih zakažete unaprijed. Možda to nećete moći napraviti prije polaska, ili kad tek stignete na odredište, ali bitno je da to budu stvari koje će vas što više zaokupljati dok ste izvan kuće i posla. Nije loše ni istražiti mogućnosti nekih zanimacija kojima se dotad niste bavili, jer iziskuju više vremena i volje.

tportal

Izvor: Pexels / Autor: Gustavo Fring

Isključite obavijesti

Jedan od najboljih načina da izbjegnete poriv da stalno provjeravate svoj mobitel je isključivanje uobičajenih notifikacija. Ovo je posebno važno ako društvene mreže koristite zbog posla, ali i inače pomaže za uspješnije odmaranje. S današnjim pametnim telefonima to je vrlo jednostavno, jednako jednostavno koliko i postati ovisan o takvim obavijestima.

Blokirajte aplikacije

Nešto jača 'mjera' jest blokiranje svih aplikacija i stranica društvenih mreža na određeni broj sati, dok ste posvećeni nekoj aktivnosti ili se samo želite opustiti. To može biti na sat vremena, ili na 24 sata. Paralelno, odredite sebi vrijeme za pregledavanje fotografija i drugih objava. Neka to bude pet, deset ili petnaest minuta, za koje ćete sebi dozvoliti posjet društvenim mrežama. No, bitno je držati se toga rasporeda. Time ćete postići veću odvojenost od mreže, a istodobno nećete imati osjećaj kao da ste sasvim isključeni.

tportal

Izvor: Pexels / Autor: Andrea Piacquadio

Namjestite obavijest o odsutnosti

Mnogi koriste ovaj alat, premda on obično ne sprječava mailove i druge obavijesti i poruke da vam se slijevaju u inbox. Nešto snažnija poruka potencijalnim pošiljateljima i onima koji bi vas kontaktirali jest da se privremeno učinite 'nevidljivima'. Dobro je kreirati poruku koja se automatski proslijedi svakom tko vam pošalje mail.

Nosite manje uređaja

Ova je mjera naizgled vrlo očita i jednostavna, svakom bi na pamet palo da sa sobom na putovanje ne nosi još jedan mobitel, tablet, laptop... No, vrijedi imati na pameti i to. Veći dio tih sprava i spravica služi vam samo za posao, a kako ste na godišnjem odmoru nedvojbeno će vas vući da provjeravate što ima novoga na Facebooku ili Instagramu.

tportal

Izvor: Pexels / Autor: Yan Krukov

Prenesite odgovornost

Ako ste za sobom ostavili nekoga, bilo na poslu ili kod kuće, prenesite nešto odgovornosti na njih. Izaberite osobu kojoj vjerujete i i zamolite je (ili 'ga') da pripazi na razne stvari dok vas nema. To uvijek pomaže, jer ne morate misliti na male stvari, i osigurava nešto mentalnog mira.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!