SEKSUALNOST

Užitak za vrijeme orgazma gradi se u mozgu, naučite zašto i kako

16.01.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Jedan od ključnih dijelova ljudskoga tijela je živčani sustav, čiji je središnji dio mozak. Živčani sustav je mreža specijaliziranih stanica koje šalju, prenose ili primaju informacije vezane za organizam i njegovu okolinu. Bez njega doslovce ne bismo mogli živjeti. Također igra važnu ulogu kada je u pitanju seks.

Jeste li se ikada zapitali što se točno događa u vašem mozgu tijekom orgazma? Za vrijeme fizičke i seksualne stimulacije te klimaksa aktivira se čitav niz moždanih regija i struktura koje, pod paljbom živčanih podražaja iz genitalnog područja, stimuliraju tzv. moždane sustave nagrađivanja – skup mehanizama u mozgu koji nam omogućuje povezivanje određenih situacija s osjećajem zadovoljstva. Upravo su oni razlog zašto doživljavamo orgazme i sve ono što uz njih ide.

Seksualna stimulacija izaziva brojne emocionalne i tjelesne promjene koje se kod žena i kod muškaraca događaju istim redoslijedom, ali se razlikuju po intenzitetu i trajanju. Više je modela koji opisuju cikluse seksualne reakcije a najpoznatiji je onaj Williama Mastersa i Virginije Johnson, prema kojemu su te reakcije podijeljene linearno na četiri faze.

Prva faza je uzbuđenje. Kao reakcija na seksualne podražaje dolazi do povećanja dotoka krvi, što dovodi do erekcije kod muškarca i vlaženja rodnice i oticanja klitorisa kod žena. To je početak seksualnog odgovora.

Sljedeća je faza platoa, do koje dolazi samo ako se stimulacija nastavi. To je nastavak faze uzbuđenja u kojoj kod muškaraca dolazi do dodatnog rasta penisa i testisa te izbacivanja predejakulata, a kod žena do ritmičnog stezanja rodnice i povećavanja klitorisa. Ubrzava se broj otkucaja srca, povećava tjelesna temperatura i ubrzava disanje te osjeća veća napetost mišića.

Treća je faza orgazam, trenutak maksimalne fiziološke aktivnosti, s mnoštvom subjektivnih osjećaja iznimnog zadovoljstva. Muškarci doživljavaju kontrakcije u sfinkteru, prostati i mišićima penisa. Uz ejakulaciju i izbacivanje sjemena, orgazam im obično traje između 3 i 10 sekundi. Kod žena dolazi do niza ritmičkih kontrakcija u vagini, maternici, mišićima zdjelice i anusu. Orgazam im može trajati i do dvadesetak sekundi.

Posljednja, četvrta faza je razrješenje. To je faza povratka organizma na početne postavke – faza opuštanja. Tada se kod muškaraca događa takozvano refraktorno razdoblje, u kojem fizički ne mogu doživjeti drugi orgazam.

Bez obzira na sve navedene fizičke reakcije na seksualni podražaj, organ koji ima potpunu kontrolu nad time hoćete li doživjeti orgazam ili ne je – vaš mozak. On ima i vjernog pomagača - čitav živčani sustav. Kada vaša leđna moždina i mozak ne bi primali živčane impulse, ne biste doživljavali orgazme.

Dakle, što se događa u vašem mozgu za vrijeme orgazma? Naše su genitalije vrelo živaca. Ti živci šalju informacije našem mozgu o tome što doživljavamo. Svaki od tih živčanih završetaka proizvodi različite učinke u našem tijelu. Samo klitoris ima više od 8000 živčanih završetaka! Zamislite koliko različitih osjeta žene mogu imati i koja se količina procesa za vrijeme orgazma odvija u našem mozgu!

Genitalni živci komuniciraju s dužim živcima, koji onda dobivene informacije šalju kralježnici. Odatle idu do leđne moždine i nastavljaju uzlazno do mozga. Živci koji igraju najveću ulogu kada je u pitanju prenošenje orgazma su hipogastrični živci, koji šalju signale iz maternice (kod žena) i prostate (kod muškaraca); pudendalni živac, koji generira živčane signale koji se javljaju u klitorisu (kod žena) i skrutumu (kod muškaraca), te vagus ili lutajući živac, koji šalje signale iz cerviksa, maternice i vagine.

Kada počne faza uzbuđenja, mozak počinje slati krv u spolne organe. To je odraz seksualne, fizičke i psihičke stimulacije koju kontrolira parasimpatički dio živčanog sustava. Zato moramo biti opušteni. Kod oba spola, postupno raste brzina otkucaja srca i disanja. Zatim, tijekom faze platoa, prevladava simpatička aktivnost koja proizvodi značajne fiziološke promjene koje su slične i kod žena i kod muškaraca.

Istovremeno, živčani završeci u genitalnim regijama i drugim dijelovima tijela počinju slati znakove u cerebralni krug užitka, poznat i kao moždani sustav nagrađivanja. To je mehanizam čija je funkcija označiti neko ponašanje kao ugodno ili motivirajuće. Ako se stimulacija nastavi, aktivirat će se različite moždane strukture ovog kruga, pa će doći do oslobađanja dopamina, endorfina i oksitocina.

No, znanstveno je dokazano da se za vrijeme orgazma u mozgu ne aktivira samo sustav nagrađivanja, već i niz drugih regija.

Istraživanje tijekom kojega su znanstvenici više od 30 godina pomoću skenera promatrali na koji se način za vrijeme orgazma ponašaju različiti dijelovi ljudskog mozga pokazalo je da je moždana aktivnost kod oba spola vrlo slična, te da nema velikih razlika u njihovom seksualnom odgovoru.

U oba slučaja dolazi do inhibicije lateralnog orbitofrontalnog korteksa, dijela mozga odgovornog za procese razuma i kontrole – tijekom orgazma mozak to područje potpuno isključuje. Istraživanje je pokazalo još nešto vrlo zanimljivo, naime, da kod žena dolazi do isključivanja više regija mozga nego kod muškaraca. To bi moglo objasniti razliku u duljini trajanja intenzivnog osjećaja zadovoljstva tijekom orgazma, koji je kod žena duži. Kod žena također dolazi do aktivacije središnje sive tvari u moždanoj kori, mjesta gdje se odvija obrada informacija. Također se stimulira korteks, koji je povezan s osjećajem boli, što ukazuje na povezanost osjećaja boli i osjećaja užitka.

No, koji točno dio mozga kontrolira naše orgazme otkrila je studija nizozemskog neuroznanstvenika Gerta Holstegea. To je dorsolateralni pontine tegmentum, koji se nalazi u moždanom deblu. Ovo je područje i kod žena i kod muškaraca odgovorno za ejakulaciju i doživljavanje orgazma.