neočekivano

Vlasnik PBZ-a ponudio 4,9 mlrd eura za manjeg talijanskog konkurenta

18.02.2020 u 14:47

Bionic
Reading

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ponudila je u utorak 4,9 milijardi eura za preuzimanje srednje velikog domaćeg konkurenta UBI Bance

Sinoć objavljena neočekivana ponuda reorganizirat će talijanski bankarski sektor u vrijeme kada tu industriju pritišću slabo stanje u domaćem gospodarstvu i niske kamatne stope u eurozoni, primjećuje dpa.

"Želimo objediniti Intesu Sanpaolo i UBI Bancu, koje spadaju među najbolje igrače u talijanskom bankarskom sustavu, kako bismo stvorili novog lidera u održivom i uključivom rastu", rekao je izvršni direktor druge najveće talijanske banke po imovini Carlo Messina u danas objavljenom priopćenju.

Intesa Sanpaolo objavila je da će ponuditi po 1,7 svojih dionica za svaku dionicu UBI Bance, što znači da nudi 22,6 do 27,6 posto više u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost na dan 14. veljače.

Tim spajanjem nastala bi banka s godišnjim prihodima od 21 milijardu eura, kreditnim portfeljom vrijednim 460 milijarde eura, te 1.100 milijardi eura vrijednim depozitima i 110 tisuća zaposlenih, uključujući 2.500 koliko ih planiraju zaposliti, objavila je vlasnica Privredne banke Zagreb (PBZ).

Messina je UBI Bancu opisao kao "srednje veliku banku s najboljom upravom u Italiji", naglasivši ujedno potrebu za konsolidacijom europskog bankarskog sektora.

"Naša industrija na razini Europe ušla je u fazu koja zahtijeva veće razmjere poslovanja i kapacitet investicija, te fokus na društveno održive financije kako bismo se istaknuli u odnosu na druge", rekao je.