slamka spasa

Bez pomoći ECB-a talijanske banke suočene s izazovnom 2019.

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2019 14:00
  • Objavljeno 16.01.2019 u 14:00
Bez pomoći ECB-a talijanske banke suočene s izazovnom 2019.

Bez pomoći ECB-a talijanske banke suočene s izazovnom 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Mnoge talijanske banke imaju teškoća pri zaduživanju od privatnih investitora i priželjkuju pomoć od Europske središnje banke (ECB), budući da će ove godine morati pribaviti više od 55 milijardi eura kapitala

Premda je spašavanjem nekih talijanskih banaka uklonjena prijetnja od većeg urušavanja talijanskog financijskog sustava, on je slabo pripremljen za pružanje podrške gospodarstvu koje je u riziku od ponovnog zapadanja u recesiju.

Talijanske banke još se uvijek bave s rješavanjem problema loših kredita koje im je priskrbila zadnja velika kriza, pa bi svaka nova kriza zaprijetila bi povećanjem problematičnih kredita.

Politička neizvjesnost nakon što je prošle godine na vlast došla nova vlada koja se protivi mjerama štednje značila je rast troškova zaduživanja za talijanske banke, pri čemu su tek najveće talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo bile u mogućnosti doći do kapitala putem neosiguranih obveznica.

Iz banke Monte dei Paschi, koja je bila spašena od propasti, prošli su tjedan poručili da je ECB upozorio na izazove pribavljanja sredstava u ovoj godini, naglašavajući određeni škripac koji je bio evidentan u trećem tromjesečju 2018. godine, kada je tamošnja središnja banka Banca d'Italia objavila da je iznos dospjelog nadređenog duga bio za 200 milijuna eura veći od onog izdanog.

Talijanske se banke oslanjaju na približno 240 milijardi eura vrlo jeftinih, dugoročnih pozajmica od ECB-a iz 2016. i 2017. godine, no taj je izvor financiranja sada ugašen, a ako ne bude supstituta za te ciljane operacije dugoročnog refinanciranja (TLTRO), talijanske će banke biti suočene s pogoršanjem pokazatelja neto stabilnosti financiranja (NSFR), indikatora dugoročne likvidnosti čije kretanje prate i nadziru regulatori.

Iz ECB-a su poručili da razmatraju nove vidove zajmova s duljim rokom otplate kako bi se izbjegao potencijalni šok po likvidnost.

“Mišljenja smo da će doći do nečeg poput nove ponude TLTRO-a kojom bi se pomoglo ublažiti povećanje troškova financiranja banaka”, rekao je Luca Manzoni, čelnik odjela poslovanja s kompanijama u talijanskoj banci Banco BPM, trećoj najvećoj u Italiji, sudionicima nedavnog okupljanja.

Viši dužnosnik u jednoj drugoj talijanskoj banci kazao je da mu se 2019. godina čini teškom te da i sam također očekuju da će se ECB uključiti. Iz ECB-a su odbili reći hoće li ponuditi nove dugoročne izvore financiranja talijanskim bankama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!