HDZ O PADU BDP-A

'Vlada nam poručuje da tko ne želi biti konobar neka iseli iz zemlje'

30.08.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a i koordinator stranačkih odbora za gospodarstvo, financije i energetiku Domagoj Ivan Milošević izjavio je danas kako pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu od 0,7 posto pokazuje da se hrvatsko gospodarstvo i proračun naočigled raspadaju

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sedmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi. To je manji pad nego u prvom tromjesečju, kada je BDP skliznuo 1,5 posto.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića da je taj pad očekivan, Milošević je upitao kako je to očekivano kada u svim dokumentima Vlade stoji da očekuju godišnji rast BDP-a od 0,7 posto, a ne pad.

'Da bi se ostvarila Vladina očekivanja, rast BDP-a do kraja godine trebao bi biti veći od dva posto, a to nije moguće', istaknuo je.

Podsjećajući kako HDZ godinu dana neprekidno upozorava na lošu Vladinu gospodarsku politiku, Milošević je rekao da se ona isključivo svela na poreznu politiku, što je i dovelo do poraznih rezultata.

Smatra kako je, nasuprot porezne represije, potrebno porezno rasterećenje, ali ne samo jednom sektoru - turizmu i ugostiteljstvu.

'Je li poruka Vlade da se svi moramo samo baviti ugostiteljstvom i turizmom, a tko ne želi biti konobar, da se iseli iz zemlje', pita Milošević

Dodao je kako se u zadnjih pola godine, umjesto o investicijama, govori samo o jeftinoj rasprodaji državnog 'srebra i zlata'.

Od Vlade je zatražio da objavi studiju o isplativosti monetizacije autocesta, koju su porezni obveznici platili desetke milijuna kuna.

Ustvrdio je da Vlada u dvije godine nije napravila niti jednu strukturnu reformu, posebno na području državne uprave i javnih poduzeća.

Tajnik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo ocijenio je, pak, zabrinjavajućim što BDP u Hrvatskoj pada već sedam kvartala zaredom.

'Loš rezultat je posljedica lošeg i pogrešnog smjera ekonomske politike Vlade. Bez ikakve razvojne strategije, Vlada je uništila svaku gospodarsku aktivnost i time u velike probleme dovela i proračun', kazao je Soldo, istaknuvši da je izostanak investicija doveo do toga da se državne financije nalaze pred kolapsom.