UTJECAJ NA OKOLIŠ I ZAJEDNICU

Usred rastuće potrošnje energije ovo je pet ključnih trendova u industriji podatkovnih centara u 2023.

06.02.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Podatkovni centri doživjet će povećanu regulaciju i nadzor koju provodi treća strana u 2023. godini, dok se svijet nastavlja boriti s rastućom potrošnjom energije i vode u industriji za vrijeme aktualnih klimatskih promjena. Pojačani fokus na ukupni utjecaj podatkovnog centra na okoliš i društvenu zajednicu jedan je od pet industrijskih trendova za 2023. koje su identificirali globalni stručnjaci za podatkovne centre tvrtke Vertiv, globalnog dobavljača kritične digitalne infrastrukture i rješenja za poslovni kontinuitet.

'Industrija podatkovnih centara ubrzano raste jer sve veći broj aplikacija zahtijeva računalstvo i pohranu, što dovodi do odgovarajućeg dinamičnog povećanja potrošnje energije i vode u objektima podatkovnih centara. Industrija je shvatila da je agresivna potraga za energetskom učinkovitošću i efikasnim korištenjem vode ključna za budući uspjeh i opstanak.

Pojačana regulacija je neizbježna i dovest će do važnih inovacija u cijeloj našoj industriji. Proces možda nije uvijek jednostavan ili linearan, ali njime se može upravljati uz pomoć stručnih partnera za podatkovne centre i inovativna rješenja koja mogu predvidjeti promjene, dok ispunjavaju stalno rastuće zahtjeve podatkovnih centara', rekao je Giordano Albertazzi, glavni operativni direktor i predsjednik tvrtke Vertiv u Americi.

Napredak u dizajnu čipa i njihovoj proizvodnji, koji je ograničilo potrošnju energije servera prvom desetljeću i polovici 2000-te dosegao je svoje granice posljednjih godina, nakon čega je uslijedio skok u potrošnji električne energije koju koriste serveri.

U nedavnom izvještaju, Silicon heatwave: the looming change in data center climates, Uptime Institut citirao je podatke Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) organizacije koji su pokazali da se potrošnja električne energije servera povećala za 266 posto od 2017. godine. Ovaj porast je među različitim tehnološkim i industrijskim silama potencirao sve veći fokus na ekološku osviještenost i održivost u nekoliko trendova za 2023. godinu koje su identificirali stručnjaci tvrtke Vertiv.

  • +51
Vertiv Obilazak tvornice Rugvica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vertiv

Ti trendovi uključuju:

Podatkovni centri suočavaju se s povećanim regulacijama

Uz sve veći pritisak da se zadovolje zahtjevi korisnika vezanih za potrošnju energije i vode, vlade su prisiljene da na svim razinama bolje nadziru podatkovne centre i njihovu preveliku potrošnju navedenih resursa. Procjenjuje se da su podatkovni centri danas odgovorni za do 3 posto globalne potrošnje električne energije i predviđa se da će dosegnuti četiri posto do 2030. Prosječni hyperscale podatkovni centar troši 20-50 megavata (MW) godišnje što je u teoriji dovoljna količina električne energije za napajanje do 37 000 domova. Stručnjaci tvrtke Vertiv očekuju da će to potaknuti pojačan državni nadzor u 2023. godini.

To se već događa na nekim mjestima. Dublin u Irskoj i Singapur poduzeli su korake za kontrolu potrošnje električne energije podatkovnih centara, a potrošnja vode u podatkovnim centrima – osobito u područjima koja su sklona suši – vjerojatno će izazvati slično ispitivanje. Prema Ministarstvu energetike Sjedinjenih Američkih Država, učinkovitost korištenja vode (WUE - Water Usage Effectivness) jednog prosječnog podatkovnog centra koji koristi sustave hlađenja isparavanjem je 1,8 L/kWh. Ta vrsta podatkovnog centra može potrošiti tri do pet milijuna galona vode dnevno – slično kapacitetu grada od 30 do 50 tisuća ljudi. Industrija će nastaviti poduzimati korake samostalnog nadzora i upravljanja – uključujući sve veću sklonost ekološki prihvatljivim termalnim arhitekturama – ali 2023. godine će se ipak povećati regulatorni nadzor.

Hyperscale i ostali operateri podatkovnih centara okreću se standardiziranoj infrastrukturi

Prema nedavnom Omdia istraživanju, 99 posto operatera enterprise podatkovnih centara tvrdi da će prefabricirana modularna arhitektura podatkovnih centara biti dio njihove buduće strategije. To je više od samog trenda; to je novo normalno. U 2023. godini, stručnjaci tvrtke Vertiv predviđaju kontinuirani, istosmjerni pomak među hyperscale operaterima podatkovnih centara s obzirom da traže brzinu i učinkovitost koju pruža standardizacija.

Riječ je o novijem konceptu za vodeće svjetske pružatelje cloud usluga i njihov prelazak na pružanje usluga kolokacije – koje su standardizirali kroz godine rada – kako bi to ostvarili. Konkretno, ti pružatelji cloud usluga prebacuju svoje nove verzije na kolokacije kako bi iskoristili svoju stručnost na tržištu, dokazanu kontinuiranost i brzinu implementacije. Ukratko, standardizacija – u rasponu od modularnih komponenti, kao što su modularni elementi energetike i hlađenja, do potpunih prefabriciranih objekata – postat će default pristup ne samo za enterprise već i za hyperscale i rubni dio komunikacijske mreže

Dizel generatori očekuju moguću alternativnu konkurentu zamjenu

Dizel generator dugo je bio nesavršen, ali neizostavan dio ekosustava podatkovnog centra. Naime, on predstavlja pohranjenu energiju koja uglavnom ostaje neiskorištena, a još uvijek zahtijeva održavanje ili zamjenu goriva nakon određenog razdoblja neaktivnosti. Zatim, kada se puste u rad, takvi generatori proizvode količine emisije ugljika koje operateri očajnički pokušavaju izbjeći. Neke se organizacije već oslanjaju na baterije za dužu podršku pri opterećenju – do pet minuta u nekim slučajevima – pa čak i dizajniraju svoje podatkovne centre s minimalnim kapacitetom generatora.

Ovo predstavlja prijelazne korake u minimiziranju uloge generatora, dok industrija traži druge opcije – uključujući nove tehnologije baterija – za produženo, rezervno napajanje. Stručnjaci tvrtke Vertiv predviđaju da će se u 2023. pojaviti nova preferirana alternativa – poseban fokus je na vodikovim gorivim ćelijama. Te će gorive ćelije isprva funkcionirati poput generatora, pružajući trenutnu potporu opterećenju i na kraju obećavajući održiv ili čak kontinuiran rad.

Veće gustoće opterećenja zahtijevaju drugačiji pristup hlađenju

Nakon godina relativno statične gustoće racka, operateri podatkovnih centara sve više potražuju rack servere s većom gustoćom. Prema Globalnom istraživanju podatkovnih centara za 2022., koje je proveo Uptime Institut, više od trećine operatera podatkovnih centara kaže da se gustoća njihovih rackova dinamično povećala u posljednje tri godine. To je osobito slučaj među većim enterprise I hyperscale podatkovnim centrima gdje je gotovo polovica onih koji rade s 10 MW i više prijavilo kako njihovi rackovi rade iznad 20 kW, a 20 posto tvrdi da rade iznad 40 kW.

To je u skladu s poslužiteljem koji sadrži tehnologiju tekućeg hlađenja i sve većim prihvaćanjem te usvajanjem takvih tehnologija. Gore spomenuto povećanje potrošnje energije poslužitelja događa se jer potreba za brzim dodavanjem kapaciteta raste, što operaterima predstavlja izazov sa svih strana. To im ne ostavlja puno izbora nego istražiti granice već postojećih objekata dodavanjem računalnih servera u skučene prostore, povećanjem gustoće racka i stvaranjem toplinskih profila koji zahtijevaju hlađenje tekućinom. Iako hlađenje tekućinom nije nova tehnologija, raniji val uspješnih, učinkovitih implementacija bez problema u okruženjima visoke gustoće pružio je dokaz koncepta koji će potaknuti usvajanje u nadolazećoj godini. Dodavanje takvog hlađenja izravno na čip s novim OCP principom i Open19 standardima samo će ubrzati ovaj trend.

5G i edge unaprjeđuju metaverzum

Omdia, u svojem istraživanju na temu mobilnih pretplata i prihoda u 2022., predviđa da će gotovo polovica svih mobilnih pretplata – više od 5,8 milijardi – biti 5G do 2027., približavajući računalstvo sve bliže krajnjem korisniku. Metaverzum se primjenjuje u potrazi za ultra-gustom računalnom mrežom niske latencije. U 2023. vidjet će se kako se ove dvije aktivnosti presijecaju, s metaverzum implementacijama koje iskorištavaju 5G mreže i omogućavaju značajke ultra niske latencije koje zahtijeva njihovo apliciranje.

U konačnici, to će zahtijevati snažnije računalstvo na tim 5G edge lokacijama, a to će se uskoro i dogoditi – s ranim pothvatima u 2023. nakon kojih će uslijediti raširenija implementacija u godinama nakon toga. Kako edge mreže postaju sofisticiranije, tako će i infrastruktura potrebna za njihovu podršku postati profinjenija. To uključuje tehnologije poput umjetne inteligencije, sustava za planiranje, upravljanja virtualnom stvarnošću te povećanog prihvaćanja litij-ionskih UPS sustava na edge lokacijama – aktualni trend koji je doveo do povećanja udjela s dva posto prodaje u kolovozu 2021. na osam posto u kolovozu 2022. prema IDC-u.

'U posljednjih nekoliko godina, održivost je bila područje najvećeg fokusa za industriju podatkovnih centara što je u skladu s 2023. i naglaskom na povećanu regulaciju od strane vlada, kao i interesom za alternativne izvore energije. Kako budemo napredovali, vlasnici i operateri podatkovnih centara morat će odabrati partnera za infrastrukturna rješenja koji ih može savjetovati o najboljim praksama i tehnologijama kako bi im pomogli da ostvare svoje 'net zero' ciljeve. Uz veće inovacije i transformaciju industrije, posebno u 5G mreži i metaverzumu, 2023. će biti uzbudljiva godina za naše klijente i industriju',, rekao je Karsten Winther, predsjednik EMEA regije u tvrtki Vertiv.