NOVE TEHNOLOGIJE

[FOTO] Podatkovni centri koji se slažu poput montažnih kuća i prodaju diljem svijeta: Posjetili smo Vertivov proizvodni pogon u Rugvici

30.11.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Posjetili smo Vertivovu pogon u Rugvici i iz prve ruke vidjeli kako se slažu masivni modularni podatkovni centri

Vertiv, kompanija najviše poznata kao dobavljač digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, povodom pete je godišnjice uspješnog poslovanja organizirala posjet proizvodnom pogonu integriranih modularnih rješenja (IMS) u Rugvici. Ugrabili smo priliku i posjetili mjesto na kojem se rade modularni podatkovni centri, porazgovarali sa voditeljima i iz prve ruke vidjeli masivan pogon.

Ukratko, tamo se prethodno proizvedena modularna rješenja za podatkovne centre iz Rugvice izvoze diljem regije EMEA, odnosno Europe, Bliskog istoka i Afrike. Vertiv u Hrvatskoj trenutno zapošljava više od 500 ljudi, s planovima zapošljavanja dodatnog kadra sukladno rastu poslovanja, kažu nam. Kako bi potvrdili kontinuirani rast u zemlji, spomenuli su i nedavno otvaranje ureda Vertiva u Rijeci.

Proizvodnja montažnih izmjenjivih podatkovnih centara doživjela je najveći porast tijekom najgorih vremena, odnosno tijekom pandemije koronavirusa. Potreba za dodatnom digitalizacijom koja je postala jedan od svjetskih prioriteta potakla je tehnološki bum, sa time i Vertivove planove za rast koji komforno sežu u 2023. godinu.

'Naša zemlja itekako ima visok potencijal u industriji digitalne transformacije, a to smo pokazali ulaganjima kao što je IMS pogon u Rugvici. Iznimno me vesele novi projekti kao temelj našeg uspjeha, pogotovo jer njima potičemo zapošljavanje mladih stručnjaka iz Hrvatske', rekao nam je Viktor Petik, potpredsjednik za Integrirana modularna rješenja za regiju Europe, Bliskog Istoka i Afrike te član Uprave Vertiv Croatia.

Prefabricirani modularni podatkovni centri (PFM) predstavljaju inovaciju u svijetu računalne infrastrukture prije svega jer kombiniraju dijelove prethodne izgradnje komponenti izvan lokacije na kojoj će podatkovni centar zapravo biti građen te modularnosti, odnosno gradnje odvojenih jedinica koje se mogu modificirati i spajati.

Usporedno sa 'uobičajenom' izgradnjom podatkovnih centara, procedura dizajniranja i izgradnje ovom je metodom ubrzan, što privlači klijente kojima je vrijeme najvažniji dio poslovne jednadžbe. Druga prednost ovakvih sustava, kažu nam domaćini, leži u njegovoj jednostavnoj nadogradivosti i radnom vijeku od oko dvadeset godina. Takva rješenja mogu se primijeniti na različite načine u svijetu podatkovnih centara, od redova i soba, pa sve do kompleksnih postrojenja i infrastrukture energetike i hlađenja.

'Danas možemo puno čuti o popularnosti IT tehnologije, ali ne i fizičkoj infrastrukturi koja stoji iza njih. U ovoj tvornici, proizvodi se upravo to. Ovakva tehnološki kompleksna rješenja dizajniraju se upravo u Hrvatskoj u uredima u Zagrebu i RIjeci gdje se izvoze diljem regije, čime je naša zemlja postala itekako važna u digitalnoj transformaciji poslovanja fleksibilnim rješenjima u skladu s potrebama kupaca', objasnio je Marko Škara, plant manager.

Osim što je zahvaljujući rastu poslovanja zaposlenika cijele tvrtke porastao gotovo dvostruko, Vertiv je prošli mjesec otvorio i ured u Rijeci. Uredi su primarno otvoreni radi inženjeringa modularnih tehničkih objekata kao potpora proizvodnom pogonu u Rugvici s obzirom na puno veći broj narudžbi.

  • +51
Vertiv Obilazak tvornice Rugvica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vertiv

'Istraživanja pokazuju da će tržišta prefabriciranih modularnih rješenja biti u konstantom porastu. Zbog toga smo neprestano u potrazi za lokalnim talentom, prilikom čega surađujemo s brojnim fakultetima i studentskim udrugama kako bi pronašli idealne kandidate. Time mladim ljudima omogućujemo priliku za rad na visoko-tehnološkim projektima. Da bi mogli pratiti očekivani rast narudžbi, u planu nam je povećati inženjerske kapacitete novim zaposlenicima', rekao je Vedran Brzić, Senior Director of IMS engineering.