osiguranje od odgovornosti

Uprava Agrokora osigurana od rizika na 100 milijuna eura. Istražili smo je li to bilo nužno

16.11.2017 u 16:54

Bionic
Reading

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom objavila je u mjesečnom izvješću za listopad da su za troškove osiguranja od odgovornosti menadžera od travnja do rujna potrošili 15 milijuna kuna, čime su se pokrili od potencijalnih rizika, tužbi i naknada u vrijednosti od sto milijuna eura

Police osiguranja od odgovornosti menadžera uobičajene se u razvijenom svijetu te su njihovo ugovaranje vjerojatno tražili i brojni strani konzultanti koji rade na restrukturiranju Agrokora. Te police ne pokrivaju kaznenu odgovornost, no pokrivaju rizik troškova koji mogu nastati zbog tužbi koje bi treće osobe mogle dići protiv Agrokora. 

One pokrivaju članove Uprave i Nadzornog odbora, ali i sve ostale članove društva koji imaju rukovodeće pozicije. Polica pruža financijsku zaštitu Upravi, no i ostalim upravljačima u vrijeme njihova rukovođenja, tj. upravljanja društvom u slučaju kada je protiv njih podignuta tužba za naknadu štete ili je postavljen zahtjev za naknadom.

Tportalov sugovornik, inače jedan od značajnijih posrednika u osiguranju, kaže da mu se Agrokorove police čine malo skuplje od prosjeka industrije, no to zapravo ne bi trebalo nikoga čuditi s obzirom na izvanredno stanje u kompaniji. 

'To je velika kompanija, s velikim brojem zaposlenih u raznim sektorima. Detalj iz Agrokorova mjesečnog izvješća protumačio je tako da su osigurani svi menadžeri u svim kompanijama. Standardno osiguranje za srednju tvrtku pokriva od milijun do pet milijuna eura rizika', kaže sugovornik.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Agrokor je toliko specifičan slučaj da nitko ne zna kako će završiti i zato je uvijek bolje kupiti veći limit. Onaj od sto milijuna eura je dobar, a da je i veći, ne bi bio pretjeran. Što se tiče premije, tj. cijene koju plaća Agrokor, u ovako velikim slučajevima rizike pokriva više osiguratelja koji međusobno dijele rizike. Premija je u ovom slučaju nešto viša nego obično. Generalno, milijun eura pokrića u prosjeku košta od dvije do četiri tisuće eura, a kako se ovdje radi o sto milijuna eura rizika, ta polica bi trebala koštati oko 200.000 i 400.000 eura, ali opet, tako je u redovnim situacijama. Pitanje je što je sve ugovoreno, jesu li u Agrokoru ranije imali takve police, jesu li platili za retroaktivno pokriće i slično', zaključuje naš sugovornik. 

Polica osiguranja od odgovornosti menadžera u pravilu čuva osobnu imovinu osiguranika, s time da štiti i imovinu društva. Nije poznato pod kojim uvjetima su dogovorene police u Agrokoru i što točno pokrivaju.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Policama su pokriveni i iznosi koje osiguranik mora platiti temeljem sudske odluke, sudske i izvansudske nagodbe, zatim troškovi obrane, troškovi miritelja, trošak obrane po odštetnom zahtjevu, troškovi popravljanja ugleda – PR troškovi te troškovi psihološkog savjetovanja.

Što se limita osiguranja tiče, vezano za police osiguranja od odgovornosti menadžera nema nekih čvrstih pravila, a postoje industrije koje su rizičnije. To su primjerice financijske institucije, telekom operateri, farmaceutska industrija i zdravstvene ustanove. U svim industrijama u kojima je regulacija složenija i stroža postoji i veća mogućnost da se utvrdi neki propust odgovornih osoba, a limiti se dogovaraju prema nepisanom pravilu - 'kupi onaj limit koji si možeš priuštiti'.