System Capital Management

Ukrajinci žele farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala do tri tisuće ljudi

08.12.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se u srijedu poslijepodne na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Kijevu jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na forumu

Forumu u kijevskom Međunarodnom kongresnom centru Parkovi, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, nazočili su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora: farmaceutskog, IT-a, brodogradnje, elektrotehnike, građevinskog sektora, energetike, ekologije, prehrambene industrije i trgovine, metalurške i drvne industrije, turizma, tekstilne industrije, avioprijevoznici.

"Oni su svi došli ovdje jer su prepoznali potencijal, jer su vidjeli taj trend i intenzitet naših odnosa i otvorena vrata međusobne suradnje", istaknuo je Plenković obraćajući se sudionicima foruma.

Osim toga, Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji covida-19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019., kazao je.

Plenković je najavio da tijekom iduće godine Hrvatska planira otvoriti ured turističke zajednice u Kijevu i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru.

Također je poručio da je Hrvatska otvorena za strane ulagače istaknuvši da su do sredine 2021. godine ostvarena izravna strana ulaganja u Hrvatskoj vrijedna gotovo 37 milijardi eura.

Što se velikih investicija tiče, najkonkretnije zanimanje za ulaganje u Hrvatsku pokazuje korporacija System Capital Management (SCM), u vlasništvu jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, Rinata Ahmetova. Konkretno, spominje se investicija SCM-a u farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala između 2000 i 3000 ljudi, a ista kompanija zainteresirana je i za investicije u našu poljoprivredu, energetiku i luke.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25 posto u 2020. godini, a nastavak pozitivnih trendova zabilježen je i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2 posto. Tako snažan uzlet, unatoč pandemiji, jasno pokazuje koliko je velik potencijal gospodarske suradnje između dviju zemalja.

  • +3
Andrej Plenković u posjetu Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada

Kako bi se on što bolje realizirao potrebno je poticati direktne kontakte hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kao i jačanje institucionalnih odnosa između Ukrajine i Hrvatske, odnosno Europske unije, poručeno je s Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

„Danas je s nama preko 200 hrvatskih i ukrajinskih tvrtki iz svih ključnih sektora gospodarstva. Ta činjenica, kao i kontinuirani rast robne razmjene, potvrđuju koliko je ukrajinsko tržište važno hrvatskim tvrtkama", poručio je na otvaranju Foruma predsjednik HGK Luka Burilović.

On je rekao da trenutno 30 posto hrvatskog izvoza u Ukrajinu otpada na farmaceutske tvrtke, a propulzivni sektori su i IT, turizam te poljoprivredno-prehrambena, kemijska i metalna industrija.

Istaknuo je da za daljnji razvoj odnosa hrvatske tvrtke moraju u što većoj mjeri iskoristiti Dubinski i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov poručio je kako se, zahvaljujući strateškoj suradnji s HGK, poduzetnicima iz obje države otvaraju nove mogućnosti suradnje. „Ovo okupljanje danas daje nadu da će naša trgovina rasti, posebno u poljoprivredi, turizmu i industriji. Energetika i digitalizacija još su dvije nama važne teme, za koje znamo da Hrvatska ima veliko iskustvo te ćemo nastaviti raditi na razmjeni znanja u tim područjima“, izjavio je Čižikov.

Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službenog posjeta premijera Plenkovića stoga je na svečanom otvaranju Foruma, uz Plenkovića bio i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Šmihal je rekao da je Ukrajina otvorena za strana ulaganja te da želi unaprijediti gospodarsku suradnju i razmjenu s Hrvatskom.