PODJELA DIOKIJA

U ponedjeljak sastanak Ježića, Čačića i vjerovnika

09.03.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Uprava i najveći vjerovnici Diokija trebali bi se u ponedjeljak sastati u Ministarstvu gospodarstva i razmotriti mogućnost vlasničkog restrukturiranja te tvrtke, rekao je danas Hini član Nadzornog odbora Diokija iz redova radnika Zdravko Rumenović.

Vlasničko restrukturiranje bilo je, po njegovim riječima, tema današnje sjednice Nadzornog odbora na kojoj nisu donijete nikakve bitne odluke.

Na sastanku u ponedjeljak uz članove Uprave Dokija trebali bi biti predstavnici HEP-a, Zagrebačke i Hypo banke, koji su u skupini najvećih vjerovnika.

Vlasničko restrukturiranje, odnosno ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu, jedini je spas za Dioki, a alternativa je stečaj sa svim neizvjesnostima koje donosi, smatra Rumenović. Gašenjem Diokija u Hrvatskoj bi uz nestanak 800 radnih mjesta praktički iščezla organska petrokemija, izvozno vrlo potentna gospodarska grana koja se, podsjeća, kao takva spominje i u Planu 21, predizbornom programu vladajuće koalicije.

Dodaje da su radnici kojima Dioki duguje plaće za studeni i prosinac prošle godine, te siječanj i veljaču ove godine, uz dugovanja iz 2010. u visini jedne plaće, na rubu materijalnog opstanka jer više nemaju novca za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Da će Dioki, unatoč sadašnjim problemima opstati, uvjeren je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je nakon današnjeg predstavljanja publikacije Sektorske analize izjavio da će Dioki sigurno opstati, ili kroz stečaj s restrukturiranjem ili u nekoj drugoj formi.

To je kompanija koja ima dobru tehnologiju, dobar proizvod i kvalitetne ljude, i sigurno je da će nastaviti s proizvodnjom, ustvrdio je Čačić.