ogorčeni su

Prijevoznici osuđuju izjavu Radimira Čačića o 'lobiju kamiondžija': 'Počela je kampanja...'

14.09.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika, u priopćenju kojeg potpisuje Dragutin Kranjčec iz Varaždinskih Toplica, osudila je u četvrtak izjavu bivšeg ministra gospodarstva i varaždinskog župana Radimira Čačića da je "lobi kamiondžija" kriv za mali postotak prihoda od cestarina.

Čačić je nedavno izjavio kako Hrvatska ubire manje prihoda od cestarina od Slovenija iako ta zemlja ima dvostruko manje autocesta od Hrvatske, a razlog je to je cestarina za kamione preniska, za što je odgovoran "lobi kamiondžija".

Iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika ističu kako je znakovito da ovakve optužbe uoči početka predizbornih kampanja izgovara upravo bivši ministar gospodarstva, koji je još uvijek aktivan u političkim krugovima te je sigurno upoznat s nekonkurentnim položajem hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Cestovni prijevoznici svoju vožnju plaćaju kroz naknadu prilikom registracije, kroz gorivo i kroz samu cestarinu, dok za za problem stranih kamiona koji izbjegavaju autoceste zbog nedovoljne kontrole tranzitnih pravaca nisu odgovorni hrvatski cestovni prijevoznici.

Dok druge europske države sufinanciraju troškove svojih prijevoznika i pomažu im prebroditi ekonomsku krizu, naš nekadašnji ministar pokušava svaliti teret svojih krivih političkih poteza na leđa nas prijevoznika, poručuju iz udruge.

Prijevoznici se pošteno bore za opstanak na tržištu i doprinose BDP-u Hrvatske, dok se isto ne može reći za propale poduzetničke pokušaje bivšeg ministra, dodaju.