katastrofalan Miks

Taktika šefa Feda zasad se pokazala dobrom, ali još prijeti scenarij općeg potopa

04.11.2021 u 19:40

Bionic
Reading

Najava Federalnih rezervi u srijedu da će započeti s ukidanjem ovog programa poticaja od 120 milijardi dolara mjesečno obilježila je vjerojatno najvažnije trenutke u odgovoru središnje američke financijske institucije na pandemiju. No ova odluka jedva da je zabilježena na monetarnim tržištima: Kratkotrajni prinosi na američke obveznice neznatno su se povećali, a indeks S&P 500 nastavio je uspon

Ovakav odgovor odražava ne samo mukotrpne šestomjesečne napore Feda da organizira trgovce za smanjenje (tapering) svog ogromnog poticaja, već je dodatno potpomagao inzistiranje Jaya Powella da je ipak prerano razmišljati o podizanju američkih kamatnih stopa bez obzira na raširenu inflaciju.

'Prihvatljivo je biti pogođena osoba', spomenuo je Powell tijekom konferencije za novinare nakon dvodnevne sjednice Feda, na kojoj je središnja financijska institucija spomenula da će smanjiti svoj program otkupa obveznica za 15 milijardi dolara svaki mjesec - vremenski okvir koji ga stavlja na promatranje da se podražaj potpuno povuče do sredine sljedeće godine.

Powellovo odbijanje da čak i prihvati dijalog o tome kada bi kamate trebale porasti pomoglo je smirivanju živaca ulagača, a čiji je pojačan strah od (pre)ranog uspona posljednjih dana opterećivao tržišta.

Analitičari su skloni reći da je Fedov pristup bio umirujući i uravnotežen, a to je ono što tržišta žele čuti. Zato nakon sinoćnje odluke nije bilo nikakve drame na tržištu, dapače optimisti su (opet) prevladali pa su indeksi Wall Streeta uzletjeli do novih rekordnih razina.

  • +2
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Fed je zasad izbjegao reprizu scenarija iz 2013. U to vrijeme izazvao je paniku samim spomenom svojih planova da na kraju smanji kupnju obveznica riznice – što je politika poznata kao kvantitativno ublažavanje ili QE, što je samo 'finiji' način za upumpavanje gotovine u gospodarstvo. Fed je započeo svoju politiku QE kao odgovor na recesiju iz 2008. godine, kad su se investitori bili navikli na laku zaradu. U to je vrijeme spominjanje budućeg smanjenja zateklo ulagače u obveznice i počeli su ih masovno prodavati. Cijene obveznica naglo su pale, što je značilo da su prinosi (koji se kreću obrnuto cijenama) skočili.

Visoki prinosi na obveznice dovode do viših hipotekarnih stopa. Oni poskupljuju troškove poduzeća preuzimanjem dugova. To je vrlo loša vijest za gospodarstvo u oporavku, a upravo je to scenarij koji je Fed ovaj put nastojao izbjeći.

Pitate se što sve ovo znači za vas? Ukratko: novac je zapravo bio besplatan u posljednjih godinu i pol, zahvaljujući Fedovom 'dvostranom' pristupu ekonomskim poticajima - kamatnim stopama blizu nule i masivnom ulaganju u obveznice koje drži prinose na najnižoj razini. Kada Fed popusti papučicu poticaja, zaduživanje bi moglo poskupjeti.

Ostaje problem inflacije i toga kako je držati pod kontrolom. Skuplji i nedostupniji novac uz rast cijena katastrofalan je miks kako za građane, tako i za ekonomiju u cjelini. Powell tu nema čarobni štapić i trebat će poprilično taktičke mudrosti da se spriječi scenarij općeg potopa.